Panorama iz vrha Nad Šitom glava

Spomnim se, kako sem dobri 2 leti nazaj gledal plezalce v severni steni Nad Šitom glave. “Tudi jaz bi rad enkrat plezal v tej steni.” Pa se mi je želja uresničila ta vikend. Barbi, Nina, Rebrnik, jaz in še 2, katerih imena sem pozabil, smo se odpravili v severno steno Nad Šitom glave. Midva z Barbi v Kranjsko poč, Nina in Rebrnik v Smer po zajedi, tretja naveza pa v Trmaste kamine.

3 naveze se v čudovitem sobotnem jutri odpravijo proti prelazu Vršič. Malo pred Kranjsko goro se Barbi spomni, da je doma pozabila plezalke, zato nama ne preostane drugega, kot da obrneva in se vrneva po plezalke, ostali pa nadaljujejo proti Vršiču. Čez dve uri sva tudi midva na Vršiču. V nahrbtnik namečeva opremo, skico smeri spraviva v žep in se odpraviva proti sedlu Vratca. Ob 10 dopoldan je sonce že kar močno in prav vesela sva prvega drevesa malo pod vrhom sedla, kjer se za trenutek ustaviva in ohladiva.
Plezalna oprema
Vzhodna stena Nad Šitom glava
Barbi
Sedlo Vratca

Iz sedla nadaljujeva levo po poti, ki vodi do Hanzove ferate na Malo Mojstrovko. Prispeva do snežišča, kjer se začne najina smer. Prečiva le-tega, oblečeva pasove, zatakneva komplete in Barbi začne s prečko do vstopa v smer1.
Proti vstopu v steno
Severna stena

Sprva gre smer po plati. Nadaljuje po zajedi in gredi.
Začetna plata in smežišče
Pogled proti Slemenovi špici
Barbi v plati
Utrinek

V tretjem raztežaju2 vstop v čudovit kamin. Štant. Od tam levo po polički in plati do štanta.
Barbi vstopa v kamin
V kaminu
Utrinek
Utrinek

Od tu lahko direktno do vrha, vendar sva midva naredila še 1 štant3. Od tu po bolj podrtem žlebu do vrha. Bolj podroben opis raztežajev najdete na plezanje.net. Med plezanjem ves čas spremljava kolone ljudi, ki se vijejo proti Hanzovi poti in proti Slemenovi špici. Večina so tujci.
Naveza
Pogled na izhodišče
Zadnji raztežaj
Barbi preučuje skico

Smer je za moje pojme dobro opremljena. Če me spomin ne vara, sva enkrat uporabila enega metulja, sicer pa je bilo vedno dovolj klinov in svedrov4, da nama ni bilo potrebno nameščati varovanja. Preplezana smer:
Smer Kranjska poč

Ostali dve navezi že dolgo pred nama končajo s plezanjem. Ena se odpravi v dolino in ustavi pri koči, Nina in Rebrnik pa se odpravita še do vrha Male Mojstrovke. Midva z Barbi na vrhu malo posediva, pospraviva opremo, poslikava okolico in se tudi počasi spraviva v dolino, saj se iz Avstrije sliši grmenje.
Vršič
Na vrhu
Mala mojstrovka
Tukaj sva prišla
Becke se sončijo
Vse lepo pospravljeno v nahrbtniku
Sestop
Melišče. Pozimi čudovito smučišče
Amfiteater in začetek kar nekaj zimskih grap

Na poti domov se ustavimo ob jezeru Jasna, kjer na plažici spijemo vsak svoje zasluženo pivo, izmenjamo izkušnje in se odločimo, da zopet kmalu rinemo v steno.
jezero Jasna

Matej


  1. sicer po nepotrebnem navezana, ampak škoduje pa tudi ne
  2. pri nama četrtem ali petem, se ne spomnim točno
  3. ne vem točno zakaj:)
  4. nekateri štanti imajo po 1 sveder in 1 klin