Pogled iz vrha

Splet dogodkov je nanesel, da smo se prejšnjo soboto skupaj z Jožetom in Lukom odpravili v Šite. Samedva sta nameravala plezati Kranjsko poč, ker pa sem bil tam že prejšnji teden, smo se odločili za Smer po zajedi, ki sem jo plezal že lansko leto.

Ker je poletje že tu, nam zjutraj ni ostalo drugega, kot hudičevo zgoden štart in izogib vročini. Tako smo se iz Kranja odpravili ob šesti uri in malo čez sedmo že na Vršiču plačevali parkirnino. Ker je bilo poleg nas na parkirišču še nekaj plezalcev, smo si opremo po hitrem postopku oprtali okoli pasu in jo z hitrim tempom švignili proti Vratcem in od tam naprej do vstopa v smer. Pod vstopom je še vedno dober meter snega, a je od stene že toliko odmaknjen, da se v njem lahko napraviš in varuješ.
Začetek smeri
Priprava na plezanje

Za pas si zapnem opremo in se odpravim na pot. Kot ponavadi, je prvi cug bolj ena žalost. Med potjo še falim smer, zaidem v levo in nato prečim v desno. S tem sem povzročil nemalo nevšečnosti Luku, ki je moral najprej do klina, ga izbiti in potem plezati nazaj, saj je bila spodnja prečka lažja kot moja.
Utrinek
Utrinek

Drugi cug je bil veliko lepši, saj je smer vodila po lepi poki, kamor sem z veseljem vtaknil nekaj metuljev in par jebic.
Na vrhu zajede/poke
Jože

Na vrhu smeri pa udobna polica, da ne rečem kar terasa. Do sem Jože in Luka nista imela nobenih problemov.
Udobna polica na štantu
Jože izza vogala

Sledil je krajši detail, kjer se je bilo potrebno potegniti čez rahel previs, a si bil po drugi strani odlično varovan, kar je naredilo detail v glavi veliko lažji.
Prečka
Polica
Utrinek
Okoli roba v zajedo

Luka je bil v tem cugu tudi “krščen” in je doživel svoj prvi padec. Na srečo nič hudega, le malo je obvisel. Sledila je zajeda in dokaj neugoden, na pol viseč, štant.
Visoko
Proti štantu

Po prvi zajedi pa sledi še druga, malenkost lažja. Malo pazljivosti je bilo potrebne na začetku, saj je smer rahlo krušljiva.
Utrinek
Daleč je dno
Utrinek
Utrinek
Slemenova špica

Namesto izhoda iz smeri po rampi, smo se odločili, da še malo poplezamo in smo namesto levo v rampo zavili desno. Sledil je še 1 cug štirice.
Jože
Jože
Štant
Matej v zadnjem cugu
Pogled na sosednji hrib
Joža nad previsom

Na vrhu je sledilo sortiranje in pospravljanje opreme ter skupinska slika. V roko smo si segli šele, ko smo varno prispeli do avtomobila.
Pogled iz vrha
Matej
Podiranje osmice
Malca na vrhu
Mojstrovka
Tečajnik pospravlja vrv
Skupinska

Sledil je sestop do avta in malica v Radovljici. Čudovit dan!

Še Lukovi občutki med plezanjem:)

Foto: Luka Murn

Matej