img_2440

Vikend je bil zopet tu in z njim plezanje v hribih. Tokrat sva se z Domnom podala v, že od lanskega leta ugledano, Spominsko smer Srečka Rihtarja. Odlično kaminsko plezanje in ravno prava težavnost sta poskrbela za zdravo mero adrenalina in ogromno dobre bolje ter smeha.

Po dobrih štirih urah spanja me prebudi alarm. Še na pol v spanju se odpeljem iz Loke proti domu, kjer spakiram opremo. Med tem časom do mene prispe Domen in skupaj se odpraviva na Vršič. Med vzponom do vstopa debatirava o smeri in o tem, kako bo danes V+ ravno pravšnja ocena. Pod vstopom se ustaviva, iz žepa potegneva skico in si ogledava smer, da ne bova potem vsa izgubljena. Tokrat se tudi prvič zaveva, da kamin v tretjem raztežaju ni IV-, ampak je VI-:). Poskusit ni greh, si rečeva: “Itaq lahko abzajlava, če nau šlo!”
img_2406

Prvi cug je začel Domen. Po preplezanih 10 metrih je porabil vse metulje, tako da je moral malo višje zabiti klin in se spustiti nazaj po nekaj metuljev, da je lahko postavil varovanje v mokro poč malo višje. Od tam naprej pa brez problema do štanta, ki se nahaja na razcepu(desno gre smer Madona).
img_2407
img_2410

Od tu prvič zagledava VI- kamin, ki se mi je zdel veliko lažji, kot od spodaj. Prečka do kamina je pripadla Domnu.
img_2411
img_2414
img_2417
img_2418

Preostale cuge sem vodil jaz. Kamin postreže z odlično plezarijo. Skala je kompaktna in kamin se da brez nahrbtnika zelo lepo splezati. V primeru, da imaš še nahrbtnik, se občasno ne moreš stlačiti vanj, kar naredi kakšen gib malo težji. V kaminu je nekaj klinov, sigurno pa ga jaz nebi mogel splezati brez pomoči metuljev(#1, #2 in se mi zdi, da tudi #3) in jebic. Tudi drugi kamin je odličen, z kompaktno skalo in lepimi gibi. Prava poslastica!
img_2421
img_2422

Štant si uredim v luknji, iz katere potem sledi cug po zajedi.
img_2427
img_2433
img_2435

Od tu naprej še en krajši kamin do police,
img_2438

potem pa sva midva kar prečila 10-15m v desno po polici in po lažjem svetu(II.) izstopila. Druga opcija je prečenje kakih 4-5m v desno in potem po robu v levo oz. direktno nad štantom čez majhen previs in potem levo v zajedo(ocena IV).
img_2440
img_2443
img_2445
img_2448

Na vrhu pa poletna vročina. Hitro pospraviva opremo in sestopiva. Tokrat se odločiva za sestop po melišču pod grebenom Mojstrovke. Mater sva hitro na dnu!
img_2450

Čudovit dan, čudovita plezarija!

Matej