Arcteryx Alpha LT Jacket

Na začetku lanske zime se mi je na vetrovki strgala zadrga, par dni kasneje pa sem jo še nabodel na vejo in jo pošteno zatrgal. Od takrat naprej sem si sposojal očetovo, sedaj pa je bil čas, da kupim novo. Ker nisem tako bogat, da bi kupoval zanič, sem se odločil, da kupim nekaj dražjega in kvalitetnega!

Po dolgotrajnem iskanju in branju opisov, recenzij,… na internetu sem končal z dvema kandidatoma: Arc’teryx Alpha LT in Mammut Extreme Logan.
Uvoznik za Mammut je Terra Sport iz Maribora, prodajalno pa imajo tudi v Ljubljanskem BTCju. Njihovo Extreme jakno sem si ogledal že par mesecev prej, ko smo za očeta kupovali nove smučarske hlače. Uvoznika za Arc’teryx pa sem poiskal na njihovi spletni strani: Koala šport na Bledu. Eno popoldne sem skočil do Bleda, da si ogledam še to zadevo.
Oranžna barva

Trgovina se nahaja pod hotelom Park. Ni velika, je pa dobro založena. Prodajalec pristopi do mene in me povpraša po željah. Povem mu, da iščem jakno za plezanje in turno smučanje in da imam ugledanih več izdelkov iz njihove ponudbe: Alpha LT, Beta in Theta. Theto in Beto mi takoj odsvetuje, saj za moje želje nista primerni. Beta nima “kroja” za plezanje, Theta pa je predolga in pride dosti nižje kot do boka. Tako ostaneva pri Alphi. Jakna sicer ni na zalogi, zato z drugim modelom preveriva pravilno velikost in mi spotoma razloži še par tehničnih lastnosti same jakne. Čez par dni, ko stvar malo prespim, se odločim in naročim jakno. Čez dobrih 14 dni je na Bledu. Juhej!
Plezalec v slapu

V avto in gasa proti Bledu. “Živjo, jaz sem prišel to Alpho!” “A, odlično!” in se skrije zadaj v skladišče. Čez 10 sekund je zunaj z lepo oranžno jakno:) “Za vse artikle, ki se naročijo iz tujine, oziroma ki niso na zalogi, dam še 10% popusta” pravi. Ja fino, kaj človek še hoče, ampak dajmo poizkusit dobiti še kak %. “Veste, pišem blog, pa me zanima, če ste za to, da jaz napišem en opis/predstavitev/recenzijo jakne, vi pa daste še kak %?” Njegov odgovor me je pozitivno presenetil. Glasil se je nekako takole: “Ne mislim nič slabega, ampak jaz se takih stvari ne grem. Jakna, kakršna je, je. Če najdete kakšno stvar, ki vam ne ustreza oziroma bi vam ustrezala, če bi bila narejena drugače, jo lahko gladko napišete, saj vem, da univerzalna jakna ne obstaja. Sem pa vesel vsakega predloga za izboljšavo. Vseeno pa lahko napišete objavo” WOW. Now that’s a surprise!
Jakna

No, pa imam novo jakno. Kljub kar nekaj €(cene jaken so napisane na spletni strani proizvajalca), mislim, da mi bo shell odlično služil. Na žalost vremenske razmere še niso primerne, da bi podal kakšno izkušnjo, tako da bom tole objavo sproti dopolnjeval tekom zime, ko bom jakno tudi malo bolje potestiral.

Par stvari, ki so mi na jakni všeč in sem jih do sedaj lahko preveril:

  • 3 slojni gore-tex
  • na pomembnih točkah tudi do 6 plasti gore-texa1
  • proti prsim pomaknjeni zgornji žepi, da jih lahko uporabljam, ko imam na sebi plezalni pas
  • vodoodporne zadrga2
  • več materiala pod pazduho, da se jakna ne dviguje, ko dvigneš roke k višku3
  • ogromna kapuca, ki jo lahko uporabljam tudi, kadar imam na glavi čelado
  • kapuca ne ovira pogleda oziroma ne zmanjšuje vidnega kota

Še nekaj fotografij(fotografije so iz uradne strani http://www.arcteryx.com):
Goretex pro shell od blizu
Goretex pro shell
Kapuca, pod katero lahko nosite čelado
Mikro spoj
Vodoodporna zadrga

Jakno imamo, sedaj pa me čaka še nakup hlač. Verjetno, zaradi stroškov, to ne bo letos:)

Sledite objavi, saj bom tekom zime tole objavo večkrat posodobim in sporočal svoja opažanja.

Matej


  1. no, tega ravno nisem preverjal, ampak verjamem na besedo:)
  2. tako glavna kot tiste od žepov
  3. med plezanje v ledu