Garmin eTrex Vista HCx

Po dobrem letu odločanja in cincanja je le padla odločitev o nakupu prenosnega GPSa. Odločitev ni bila lahka, saj se na trgu najde kup kvalitetnih GPS naprav, ampak na koncu je zmagala Garmin eTrex Vista HCx zaradi velikosti, cene in kvalitetnih topografskih kart.

Po preverjanju cen v Sloveniji in tujini je bila odločitev jasna, da ga ne bom kupil v Sloveniji, saj so naši trgovci zanj zahtevali 280€, medtem ko Nemci samo 180€. Kupil sem ga v spletni trgovini dantotec.de, saj je bila tam cena ena izmed najnižjih, poštnina 15€ pa daleč najnižja glede na ostale trgovine(ponekod so imeli ideje od 35€). Naročil sem v sredo ponoči, v petek zjutraj pa so paket oddali na pošto. Glede na to, da je bil vmes vikend, sem paket pričakoval šele sredi tedna, vendar očitno DHL razvaža pakete med HUBi tudi med vikendom. Paket me je tako v ponedeljek že čakal doma.
DHLov paket

Takoj sem se lotil odpiranja paketa. Presenečen sem bil nad kvaliteto pakiranja, saj so embalažo dobro založili z zračnimi vrečkami in preprečili morebitne poškodbe.
Zračne vrečke, da se vsebina ne poškoduje

Odprtje embalaže je razkrilo:
– GPS sprejemnik
– USB kabel
– Navodila
– Programska oprema (MapSource + POI & Waypoint manager)
– Pašček za nošenje
– Modul za pritrditev na držalo za kolo
Vsebina embalaže

Po prvih korakih spoznavanja je bil čas za hiter test na prostem. Nanj sem naložil AdriaTOPO karte in se odpravil ven. Za primerjavo pa sem uproabil GPS dlančnik Yakumo Delta, ki mi sicer služi kot navigacija v avtomobilu. Prvi test je bila vožnja po Škofje Loki. Spodnja slika prikazuje primerjavo poti(track) obeh GPSov. V tem primeru se je Yakumo odrezal precej bolje.
Vožnja z avtom - primerjava

Kratek izlet v bližnji gozd je pokazal, da GPS vseeno na čase zatava izven poti(malo sumim tudi slabo umerjenost googlovih kart). Čeprav je na sliki sled malo izven poti, je bil kurzor na GPSu točno na sledi. Presenetil me je dober sprejem v gozdu, saj je kljub dokaj gosto zaraščenemu gozdu bil signal dober in je natančnost na nekaterih delih padla samo za 3m iz +-3m na odprtem na +-6m v gozdu.
Vožnja po gozdu

Ker me bo GPS spremljal tudi na kolesu, pa sem zanj še isti dan kupil tudi nosilec. Vreme je bilo kot nalašč ze test vidljivosti v močnem soncu, kjer me je GPS presenetil. Nisem pričakoval tako dobre berljivosti(vsaj ne po izkušnjah z telefoni in dlančnikom, ki sta v direktni svetlobi tako rekoč neberljiva).
[SinglePic not found]
Funkcija Trip Computer

Ker tale opis pacam že en teden, sem ga med tem časom že dodobra spoznal in se mi zdi nakup več kot odličen. Dobro se obnese na kolesu(tako med vzponom kot spustom), pri geocachingu in verjetno tudi pri hoji v hribe(nisem še imel časa preizkusiti). Sedaj poleg beležnice poti opravlja tudi vlogo števca na kolesu.

Vsem, ki se boste znašli v podobnih dilemah kot sem se sam, vem svetujem nakup Viste HCx, saj za 50€ nižjo ceno od GPSMAP 60CSx dobite odličen sprejemnik. V primerjavi z 60CSx je manjši, lažji in ima boljši ekran. 60CSx ima le dve prednosti in to sta malo boljši sprejem v horizontalni poziciji in v zelo gostem gozdu ter malenkost bolj odpodno ohišje. Lastnosti, za katere se po mojem mnenju ne splača plačati 50€.

Matej