img_0558

Na deževno soboto se je v koči na Ratitovcu odvijal že tradicionalni alpinistični krst. Kljub ne najbolj prijetnemu vremenu za hribe, se nas je zbralo lepo število in z močnimi udarci po zadnji plati smo tečajnike sprejeli med-se.

Medtem, ko je večina štartala ob četrti uri, pa si jaz dovolim, študentsko, uro in pol zamude. Ker štartam z zamudo, se ne vlečem preveč in se proti vrhu vzpnem kolikor hitro mi noge pustijo. No, piko na i je dodala še zanimiva pot, kjer se je pod nogami menjal zlizan južen sneg, luže, jezera, hudourniki, led,… Pomagalo bi imeti dereze, a sem jih, med pakiranjem v zadnji minuti, pozabil doma. Pot na vrh je bila bolj podobna soteskanju kot hoji v hribe. Tudi po mokroti oblačil. Ko stopim v kočo, ravno končujejo z večerjo, zato še jaz na hitro naročim en pasulj in ga zmečem v usta, medtem ko se ostali že pripravljajo sceno.

Glasba zaigra, rabelj pa se obleče v svoje tradicionalne cunje.
img_0441
img_0442
img_0447

Med pripravo nam iz kuhinje prinesejo še palačinke:) Da nam ne bo zmanjkalo energije.
img_0449

Preden se lotimo tečajnikov, na hitro naredimo še eno skupinsko sliko glavnih akterjev, potem pa hop v sosednji prostor.
img_0455

Tečajniki so bili tokrat zvezani med seboj po skupinah, da so bila kakšna opravila malo težja kot ponavadi:)
img_0457
img_0460
img_0462

Po začetnih pripravah se jih je privedlo pred sodnika, jih opozorijo na stvari, na katere morajo biti pozorni in prebralo prepovedane besede(tipa štrik, štant, matičarka, prusik, vponka, vrv,…), ki jih tekom večera ne smejo uporabiti, sicer sledijo dodatni udarci z orodjem po rabljevi izbiri.
img_0482
img_0484

Hitro nastane tišina in začnejo se živčne vojne, ko morajo ugibati ime hribov na slikah, člane zlate naveze, datum prvega vzpona na Everest, najvišje vrhove in višine na vseh kontinentih, zadnje probleme Alp,… Med drugimi so morali prikazati tudi gibanje naveze, ledeniško navezo, reševanje ponesrečenca,… Vse skupaj pa je spremljal smeh, predvsem iz občinskih koncev.
img_0485
img_0493
img_0528

Z odgovori sodniki seveda niso bili najbolje zadovoljni, zato so vsi po vrsti dobili udarce po riti. Nekateri več, drugi manj, nobeden pa ni ostal brez:)
img_0499
img_0506
img_0516
img_0521
img_0536

Izostal ni niti Bric, ki je se je moral na koncu ravno tako zagovarjati, a ni bil najbolj uspešen.
img_0545

No, ni ostalo tukaj, saj se je preostanek večerja razvil v prijetno druženje z hidracijo. Medtem pa se je vreme izboljšalo, nehalo je deževati in odprl se je pogled proti dolini in nebu.
img_0567

In tako so tečajniki postali pripravniki:)

Matej