Igor napreduje v Grotenutbekken

Kot ponavadi, je čas tekel hitreje kot doma in kar naenkrat so bili pred nami zadnji dnevi plezanja po čudoviti Norveški…

Po uspešnem plezanju prejšnje dni in toplem pomladanskem vremenu, so nas tokrat zjutraj pričakale prave zimske temperature. Termometer je kazal celin -20°C, kar je bil pravo nasprotje prejšnjih dni, ko so se temperature gibale okoli -5. Letošnji rekord v Hemsedalu je bil -31°C, nekje februarja, povprečna februarska temperatura pa -9°C.

Zjutraj se po znani poti odpeljemo iz Fagernesa proti Hemsedalu. Med enourno vožnjo že v četrto uživamo med razgledi na ogromne planote in flanke na koncu le-teh in sanjamo o turnih smukih…
Pogled proti flankam
Temna cesta

Tokrat se je tudi Hydnefossen lepo obsvetil z jutranjim soncem in še poudaril svojo mogočnost.
Hydnefossen v jutranjem soncu

Danes smo imeli v glavi, pred nekaj dnevi ugledan, Tuvfossen(WI5, 70m), ki je bil za razliko od ostalih slapov v Hemsedalu, obrnjen na sever. Večina slapov je obrnjena na jug in jih je zato zaradi toplega marca hitro pobralo. Razmere so bile tukaj precej drugačne. Do slapu vodi kratka shojena stezica, nekaj časa pa hodiš tudi po tekaški progi, ki so na norveškem vedno dobro in lepo urejene.
Prečenje polja
Po tekaški progi
Tuvfossen v daljavi

Na nasproti strani pa sta se v soncu kopali prejšnje dni plezana slapova Vollokula in Murekula.
Slapovi na sosednji strani doline
Panoramski pogled na sosednjo strand oline

Tokrat sem si zaželel plezanja brez nahrbtnika in fotoaparata, tako da slik iz slapu na žalost ni. Je pa ponudil čudovito in sproščeno plezarijo po odličnem ledu.
Tuvfossen od spodaj

Po plezanju smo si tokrat privoščili kavo v enem izmed kafičev v Hemsedalu. 4 bele kave: 20€. Spotoma smo skočili še v trgovino, ki je zgledala, kot da so jo ravno začeli graditi, ne da je že zgrajena:)
img_4855
Postanek na kavi
5€ bela kava
Vhod v trgovino

Za večerjo pa, tako kot že celi teden, TESTENINE:)
PESTO!

In tako smo se zbudili v zadnji plezalni dan. Malo smotan občutek, saj smo vedeli, da se jutri že poslavljamo in odpravljamo nazaj domov. Pa ravno dobro smo se uplezali.

Po zajtrku se odpravimo proti Hemsedalu, a tokrat brez Karmen, saj pravi, da je utrujena in da bo počivala. Mi pa gasa proti Grotenutbekken(WI5, 250m). Grotenutbekken je slap, ki se pne nad mestom in že od daleč očara. Vsak dan smo ga gledali med vožnjo proti mestu, a tokrat so nas nizke temperature prepričale, da ga probamo preplezati.
Mrzlo jutro

Ne najdemo prave poti pod slap, zato nekaj časa sledimo starim sledem krpelj, ko pa tudi teh zmanjka, pa nas Igor popelje v svet gosto raščenih smrek:) Roke pred seboj, da si si zakril obraz in samo rineš med veje:) Na vrhu ugotovimo, da smo odcep za slap zgrešili za slabih 50m.
Pogled na Grotenutbekken iz parkirišča
Počasi bomo pod vznožjem
Luka pod Grotenutbekken

Ker smo bili trije, smo si prve tri težke cuge razdelili vsak enega. Igorju sem tokrat posodil mojo jakno, da bo viden na fotografijah, saj so vsi trije prišli na Norveško oblečeni v črna oblačila. Kako naj iz tega naredim pametne slike?:)
Plejer!
Igor začenja

Off we go, je rekel Igor in zarinil v slap!
Igor v Grotenutbekken
Igor napreduje v Grotenutbekken
img_4928
Na štantu

Iz štanta pa čudovit razgled na okolico in kup smeha:)
Pogled na dolino
Panoramski razgled iz slapu
Štant z Igorjem

Zamenjamo vrvi in namesto Igorja, naprej uleče Luka…
img_4995
Luka nadaljuje drugi cug
Proti sveči v Grotenutbekken
Slab led v Grotenutbekken
NA vrhu cuga
Matej

Zaradi slabega ledu zaštanta malo pod svečo. Hitro sva pri njemu tudi midva, a se odločimo za sestop, saj se je ozračje precej segrelo odkar je izza roba pokukako sonce, tako da so na nas že letele sveče in led, ki so viseli nad nami. Pa tudi sveča in zaveda nista zgledali pav dobro. Vsaj za naše znanje in kilometrino.

Sledil je povratek nazaj navzdol in nato vožnja nazaj do bajtice, kjer smo si privoščili zasluženo pivo in se nastavili soncu.
Sestop
Vikendi na planoti med Hemsedalom in Fagernesom
Zasluženo pivo

Naslednji dan nas pričaka dež. Zbiti ko kante se vsedemo v avto in se odpeljemo proti Oslu. Sprehodimo se do opere in kraljeve palače, ter med tem časom ujamemo tudi kakšen konec sončnega žarka.
img_5044
Vhod v prehod do opere
Oslo Opera
Oslo Opera

Hoja po zaledeneli strehi opere je bolj zabavno kot poleti:)
Oslo Opera

Še hoja do palače in nazaj v avto…
King Olaf's gatan
Kraljeva palača
Pogled na glavno ulico

Ker je Garmin pokazal, da lahko ujamemo večerni trajekt iz Švedske v Nemčijo, smo se zato hitro odpravili proti Trelleborgu. Vožnja kakih 10km/h čez omejitev nas je do cilja pripeljala ravno pol ure pred odhodom trajekta. Doplačati smo morali še 10€ in že smo sedeli na trajektu. Ne najbolj udobno spanje je bil krivec za polomljene hrbte naslednji dan. Je pa zunaj pihal orkanski veter in trajekt se je ves čas zibal levo in desno ter nas ponesel v miren spanec. Hoja po trajektu in na WC je bila druga zgodba. Dobro da imajo na stenah ograjo:)

V Nemčiji pa nas je presenetil snežni vihar v Rostocku. Do Berlina smo vozili 60km/h, saj je bilo na avtocesti 20-30cm snega. In potem pravijo, da naši cestarji ne opravljajo dobrega dela pozimi. Isto je tudi drugje, vsi opravljajo odlično delo, le sneg ponavadi prehitro pada…

Pa še ta pomembni podatki:) Celoten izlet(hrana, prevoz, cestnine, trajekt, nastanitev) nas je prišel 380€/osebo, kar se nam je vsem zdelo zelo poceni. Sploh glede na to, da bi lahko še kakšen € prihranili pri hrani. Cena trajekta je pozimi okoli 90-100€, nastanitev v Fagernesu pa je bila 20€/noč.

Ideje za naslednje leto SO!:)

Matej