Lovrenška jezera

Med Krompirjevimi počitnicami sem obiskal prijateljico Vito, s katero sva se potepala po Mariboru in obiskala zimsko obarvana Lovrenška jezera.

V Maribor prispem proti večeru in obiščem Vito v njenem novem domu1. Ker je Matej vedno lačen, se odpraviva jesti. Pot vodi preko Koroškega mostu in ob levem bregu reke Drave. Čudovit sprehod v ledeno hladni noči.
Vitina soba
Koroški most

Zadnje čase mi zelo odgovarja kitajska kuhinja, zato je izbira nekako logična, greva v Zvezdo.
V Zvezdi
Sladica

Odpraviva se še na krajši špancir po mestu, mimo Univerze v Mariboru in se ustaviva v jazz klubu Satchmo, kjer spijeva še nekaj hmeljevega napitka, da je bil želodec poln.
Univerza v Mariboru

Naslednji dan se zjutraj odpraviva na ogled mesta. Ponovno prečkava most, se ob reki sprehodiva do Lenta in naprej v mesto.
Maribor
Maribor
Most
Lent
Vita na

Do Friendsov hočeva iti na jutranjo kavo, ampak je Central Perk na žalost še zaprt. Namesto Central Perka obiščeva čajnico v centru mesta.
Central Perk
Central Perk
Čajčk

Oba polna tanina zapustiva čajnico in se usmeriva proti mestnemu parku. Jesenske barve in topel sonček poskrbita za čudovit sprehod.
Mestni park Maribor
Mestni park Maribor
Mestni park Maribor
Mestni park Maribor

Po končanem ogledu se vrneva k avtu in se zapeljeva proti Rogli, kjer sva si želela ogledati Lovrenška jezera. Minilo je že kar nekaj časa, ko sva z Andrejo gazila po snegu v želji, da vidiva Lovrenška jezera, zato sem bil prav vesel, da jih zopet obiščem.

Na Rogli je bila že prava zima, tako po temperaturah, kot po količini snega. Ob avtu ga je bilo napluženega snega že dober meter.
Zima je že tu
Ogromno napluženega snega

Odpraviva se preko smučišča v gozd in tam nekaj časa hodiva po ratrakirani stezi, ki se kmalu odcepi od poteptanega dela in nadaljuje po gozdu. K sreči nisva prva, tako da imava stopinje že narejene in gre hitreje.
Na smučišču
Utrinek
Smerokaz proti jezerom
Utrinek

Zadnja ravnina se vleče ko hudič, a naposled le prispeva na jezera. Najprej stopiva na stolp in se razgledava na okoli, potem pa se sprehodiva še do jezer, ki so tudi že globoko zamrznjena, saj sva lahko hodila po njih.
Utrinek
Lovrenška jezera
Ledeno jezero
Vita
Vita na enem izmed jezer
Mmmm topel sončk
Na Lovrenških jezerih
Na Lovrenških jezerih

GPS sled:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Začetna višina:

Končna višina:

DolĹžina poti:5.2 km
Dolžina vzpona:2 km
Višina vzpona:233 m
Dolžina spusta:1.2 km
Višina spusta:124 m
1409.9 m
1518 m
Minimalna višina:1409 m
Maksimalna višina:1530 m

Za nazaj sva izbrala drugo pot, ki se nama je zdela krajša. Do avtomobila prispeva prijetno utrujena, saj gaženje po snegu2 zahteva kar nekaj moči.

Okoli pete ure popoldan/zvečer sva nazaj pri avtu. Ko stojiva pred avtom in malo kramljava, naju prav hitro začne pasje zebsti, saj je bila temperatura nekaj stopinj pod ničlo. Hitro skočiva v avto, preklopiva ogrevanje na “peklensko vroče” in se odpeljeva proti gorenjski.

Matej


  1. študentski dom
  2. kljub narejeni gazi