Tihožitje

Dobra dva tedna pred opisanim izletom sem se odločil za krožno pot čez Hudičev boršt in med sestopom razmišljal, koliko lažje in zabavneje bi se bilo peljati namesto hoditi. Pa sva z Maretom preverila, če je temu res tako.

Pa sva zjutraj z Maretom na avtomobile prigurtnala kolesa in se zapeljala v Mače, parkirala in zagrizla v hrib. Mare je imel slab dan in ga je kar dobro pobiralo, jaz pa sem jo prav lahkotno španciral “ke u breg” in za ušesa vlekel svoje kolo. Pot je ves čas dovolj široka da ni problema poleg sebe vleči še kolo. Ko sva po uri hoje prišla ven iz gozda, pa se je pot zožala in ni nama ostalo drugega, kot da sva dala kolo na rame in ga nesla do gozdička oz. boršta.

Tam sva si odpočila in napila ledeno mrzle vode, ki je tekla iz izvira. Ker je bilo pred nama še nekaj hoje, sva se odločila, da narediva daljši postanek nekoliko kasneje. Od boršta sva prečila dalje proti grebenu, ki vodi na vrh Cjanovce. Pot tukaj je preozka za kolesariti(vsaj za naju dva). Malo pred grebenom natakneva čelade in se zapodiva po prečki do križišča, kjer se srečajo poti iz Sv. Jakoba, Javorjevega vrha in Cjanovce. Tukaj pa se začne špas!:)
Na prečki proti sedlu
Pogled v dolino
Tihožitje
Na Jakobu

Upala sva, da ko bova enkrat prispela na greben, da bo pred nama samo še spust, a sva se konkretno zmotila. Namesto downhill-a sva imela bolj cross-country vožnjo: malo gor, malo dol, padec, malo dol, ravnina, padec, mal dol, malo gor,… Piko na i so dodala še mokra tla in mokre korenine, ki jih ni manjkalo. Nič čudnega, saj je dan prej deževalo kot iz škafa. Pa nič zato, padci so bili prav komični:) Zadnjih 300m pred sedlom med Javorjevim vrhom in Potoško goro pa se začne klanec navzdol in vriskanje. Ko sva prispela na Jakoba, so mene že pošteno bolele roke. Majhni rotorji spredaj, kakih 120mm hoda na sprednjih vilicah in pomanjkanje fedra zadaj naredijo svoje. Pa kljub temu nasmeh na najinih ustih ni manjkal.

Na Jakobu si oddahneva, nato pa spet s polnim gasom v dolino. Od tam pa še malo brcanja v klanec nazaj v Mače do avtomobila. Za pretegnit!
Mare se pripravlja
Ready, steady, go!

GPX sled:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:14.2 km
Dolžina vzpona:7 km
Višina vzpona:1035 m
Dolžina spusta:6.1 km
Višina spusta:1019 m
Začetna višina:582.7 m
Končna višina:598 m
Minimalna višina:517 m
Maksimalna višina:1365 m

Konec dober, vse dobro!

Matej