Pod vrhom

Evo, vrnili smo se iz Skandinavije in objave na frikotu so dale vedeti, da so razmere za ledno plezanje primerne tudi pri nas. Prsti so zasrbeli in že sva jo mahala proti Krnici.

Drugega slapu v Krnici še nisem plezal, zato sva se z Maretom odločila, da se odpraviva vanj in preveriva razmere. Ko sva iz ceste prišla na odprti teren in v daljavi zagledala slap, sva vedela, da morajo biti razmere odlične, saj je led zgledal debel.
Drugi slap v Krnici(levi)
Drugi slap v Krnici(levi)

Na žalost je stanje v drugih slapovih slabše.
Ostali slapovi so slabo narejeni

Ko sva se pod slapom pripravila in je Mare naredil prve udarce, sva ugotovila, da led ni tako perfekten, kot bi lahko bil. Pozna se nekaj dni hladnega in suhega vremena. Led je bil namreč zelo suh in talarji so se delali, da je bilo veselje. Na srečo sva bila suhega ledu vajena iz Rjukana in kasneje Östersunda(objava še pride). Prvi cug postreže z nekaj lepe plezarije in lepim razgledom nad dolino, ki jo obsija jutranje sonce.
Tunc
Mare vstopa v slap
Pod vrhom prvega cuga
Razled na Kekčevo deželo

Drugi cug je bolj kot ne sprehod do detaila, kakih 70-80m. Led je bil debel in na čase voden, odvisno od toka vode.
V drugem cugu
Detail na koncu
Mare se mi približuje

Čast plezati detail v smeri je pripadal meni. Kurc, kaj se je pa Mare tako boril za prvi cug. Led je bil dober in kompakten, večino časa si lahko samo zatikal cepin v špranje med svečkami. Tudi stopi so se našli točno tam, kjer si jih potreboval.
Detail
Vstop in varnostni šravf
Matej
Matej

Po detailu sledi še nekaj lažjega plezanja, dokler ne zmanjka vrvi in udoben štant. Od tam naprej še kakih 10m lažjega terena(II), potem pa zopet malo bolj pokončen skok.
Mare nadaljuje
Suvereno plezanje po dobrem ledu
Pod vrhom
Zadnji metri pred štantom

Mare na vrhu smeri fotoaparatu nastavi tudi svoj čel in novo pridobljeno buško(mark of Budha), ki je rezultat mojega rudarjenja en cug prej.
Nova buška na čelu

Naslednji cug pelje prve tri metre po tankem svečkastem slapu z malo lahkega miksa, nato pa po snežni grapi, dokler ne zmanjka štrika. Zadnji cug zaključi Mare po suhem in občasno zelo tankem ledu.
Zadnji cug
Po grapi navzgor in še malo ledu
Zadnji metri slapu
Samo za prave fante

Na vrhu pa skupinska fotografija in moje zavedanje, da se mi je v zadnje pol leta naredil konkreten podbradek(alpa je to samo od paščka od čelade) in pa čudovit pogled na Škrlatico in okolišče hribe.
Pajaca
Škrlatica levo v grebenu
Pogled proti Špiku in ostalim hribom v skupini
Pogled proti Špiku in ostalim hribom v skupini

Sledili so abzajli do dna. Abzajl štanti so narejeni s prusiki okoli borovcev in do vedno na 60m oz kak meter več.

Matej