Prid!

Zaradi dobrih razmer sva se v soboto z Domnom zopet vrnila v Maltatal. Tokrat sva se preizkusila v slapu Kathedrale, vendar je bil izziv za naju prezahteven, zato sva na polovici sveče obrnila.

Zbudila sva se v oblačno in megleno jutro in se malo nejevoljna odpravila proti Maltatalu. Ko sva se iz Malte dvigala po dolini proti slapovom, pa sva priplavala iz megle in nad nama je zasijalo plavo nebo. Ni potrebno omenjati, da se je razpoloženje hitro spremenilo. Ob pogledu na slapove se odločiva, da greva plezat slap Gamsheck, a na parkirišču zveva, da se tja že odpravlja ena naveza. Tako izbereva drugo opcijo in se odločiva, da poizkusiva Kathedralo.
Pogled na slapove
evo KAtedrala, desno Gamseck
Sveži sneg

Po gozdu se odpraviva proti vznožju Kathedrale. Pot začneva preveč desno, zato v gozdu prečiva in po strugi prispeva pod vznožje slapu.
Vzpon proti slapu
Vzpon proti slapu
Pogled na nasprotni hrib

Natakneva dereze in v roke primeva cepine, ter poplezava do bolj pokončnega dela. Zaradi, pred kratkim padlega, snega, je bilo potrebno malo več pazljivosti, saj je bil led pod snegom trd in so se radi delali “talarji”.
Začetni položnejši del

Pod pokončnim delom Domen začne svoj plezalni pohod. Lepo napreduje, le ves čas se delajo “talarji” in zato preventivno zašravfa kak vijak več.
Prva vertikala
Domen lepo napreduje

Za njegovim cugom nadaljujem jaz. Led postane bolj “zračen” in svečkast, ampak se vseeno da najti lepe kose ledu, kjer lahko varno zavrtaš vijak.
Drugi cug

Po dveh cugih zagledava “detail” smeri. Noro lepa zavesa/sveča. Človek ne more, da je nebi šel poizkusit plezat. Sploh, ker od daleč ne zgleda tako težavna. “Ja lj, sj so kr štenge narjene!” rečem. Spraviva se pod slap in na levi strani urediva varovališče, saj je bil plan začeti na levi strani in potem čimprej prečiti v desno na lažji teren.
Prvič zagledam svečo
Pogled v dolino
Domen in sveča
Domen dela štant
Prid!
Sveča

Ko sem prišel bližje, sem opazil, da led le ni tako kompakten, kot je zgledal od daleč. Leva stran je bila odtajana in je imela veliko “zračnih žepov”1, medtem ko sta bila sredina in desni del svečkasta. Če smo prišli do sem, pa pojdimo še naprej. Začnem na levem delu in se poizkušam čimprej spraviti v sredinski del slapu, vendar me slabe razmere v tistem delu2 odvračajo od prečenja. Še najbolj kompaktno mi zgleda direktno naravnost po levem delu slapa, kjer pa nekje na polovici odneham, saj mi psiha zaradi gob ni dovolila nadaljevanja. Užitek je izginil in vse bolj je začel prevladovati strah, zato sem sklenil, da odneham in poizkusim drugič, ko bom imel več izkušenj in boljšo psiho. Drugi razlog pa je bil lomljenje ledu, saj sta se mi dvakrat odlomila precej velika kosa ledu3. Pomislil sem, da je morda pod nama še kakšna naveza in res nebi rad videl, da bi kak tak kos poletel proti njej. Konec koncev, slab bo še vedno tukaj tudi drugo leto.
Poizkusim se v sveči
Iz levega robu v svečo
Iščem primeren prehod in ga ne najdem

S pomočjo urejenih štantov4 sva poabzajlala do ravnega terena, potem pa prečila v desno proti Gamseck-u in Wintasunu. Gamseck zgleda odlično narejen, le spodnji del je malo “tanek” in je potrebno poiskat kak lep prehod, medtem ko je Wintasun cel dan izpostavljen soncu in na strani maltatal-alpin.at svetujejo previdnost pri plezanju. Tudi led v spodnjem delu ni prav debel in je že odstopil od skale.
Domen
Levo Gamseck, levo Wintasun

Tokratni izlet je bila lepa preizkušnja moje zmogljivosti, tako fizične kot psihične. Sedaj vsaj vem, kje je moja meja in v kakšne slapove naj še ne rinem. Svečam očitno še nisem dozorel in bodo počakale na naslednje leto.

Ime slapu: Kathedrale
Ocena: WI 5+
Dolžina: 300m

Matej


  1. ne znam se izrazit drugače
  2. za človeka z mojimi izkušnjami
  3. tkole čez prst bi rekel, da sta imela 10-20kg
  4. po večini gurtne/prusiki okoli dreves