Navezi v slapu

Na spletni strani maltatal-alpin.at sem v petek prebral, da so razmere v Maltatalu dobre do odlične in ker pri nas še vedno ni bilo razmer oz. poročil o ugodnih razmerah, smo se odločili za skok čez mejo.

Luka, Mare, Jure in jaz se, ne preveč pozno, odpravimo proti Gmundu in dolini Malte. Cesta do slapov je dokaj dobro prevozna. Na začetku je suha, kasneje pa se začne led, a je cesta posuta in je v našem primeru šlo brez verig. Želeli smo plezati Gamseck-a, a je bilo pod njim parkiranih 20+ avtomobilov, tako da nam je bilo hitro jasno, da tukaj plezali ne bomo. Pa smo nadaljevali z vožnjo naprej proti zgornjemu delu doline, kjer smo parkirali pri Gmundehutte. Za razliko od spodaj je bilo tukaj manj avtomobilov. Obujemo čevlje in se počasi odpravimo na pot.
Na parkirišču
Na parkirišču
Cesta naprej od Gmundehutte je zaprta
Obuvanje
Pogled po dolini Malte

Za cilj smo se izbrali slap Marimpel, ki je od parkirišča, baje, oddaljen 40minut hoje. Koliko časa smo mi hodili, ne vem, a se mi zdi, da ni bilo toliko. Se pa nahaja na drugi strani doline, zato takoj za tunelom zavijemo levo in prečkamo most. Potem samo še sledimo gozdni stezici, ki je bila v našem primeru že lepo shojena, do ozke doline/soteske, ki nas z nekaj plezanja pripelje pod slap.
ZAPRTO!:)
Vstopili smo v tunel
V tunelu
Za tunelom se spustimo levo navzdol
Nekateri slapovi spominjajo na Rjukan
Po gozdni poti
Po gozdni poti
Vstop pod slap

Tudi Mittlere Maralmfälle na sosednji strani je bil dobro narejen in je bilo v njem kar nekaj navez že zgodaj zjutraj, vrstile pa so se potem še cel dan.
Mittlere Maralmfälle
Dobro narejen Mittlere Maralmfälle

Hinterer Maralmfall pa je bil zjutraj še dokaj cel, do popoldneva pa sta ga sonce in voda zmatrala, tako da je zvečer stal le še zgodnji del.
Hinterer Maralmfall

Mi smo se hitro napravili in jo mahnili za dvema Avstrijcema. Avstrijca sta na vrhu cuga obrnila, češ da ni ledu in je pretežko za njiju. Jaz na srečo uspem najti luknjico v skali, kamor lepo zataknem cepin in se potegnem na varno. Potem pa še malo hoje do štanta in pod slap.
Ou yea!
NA sosednji strani doline
Pogled na slap Kleiner Klammfall (
Jure maneken:P

Drugi cug ponudi nekaj plezanja, medtem pa se Mare na “vse moči trudi” v prvem:) Kmalu pa sta tudi Mare in Luka za petami.
Mare se puza na štant:)
Pobiranje šravfa
Navezi v slapu
Talarji non stop
Navezi v slapu
Skoraj na štantu
Del opreme

Sledi cug lažjega poplezavanja po dokaj položnem ledu do naslednjega cuga, kjer se led končno postavi malo bolj pokonci. Moram reči, da sem se v tem cugu kar nadelal. Že tako nisem preveč v formi, dodatno pa je plezanje popestril čisti slap(nobenih lukenc in “stopov” od predhodnikov), ter, zaradi nizkih temperatur, suh led in talarji.
Del opreme
Matej v vstopu v težji del
Matej v vstopu v težji del
Vrtanje v suh led
Na vrhu

Pogled na sosednjo stran pa je razkrival lepe flanke za turno smučanje.
Flanke na sosednji strani
Flanke na sosednji strani

Po težjem delu je ostal še en malo bolj zanimiv vzpon in že smo stali na vrhu. Sledil je še, kot vedno, dolgotrajni abzajl in pozno popoldan smo zopet stali pod slapom.
Štrik
Abzajl iz zadnjega dela slapu
Luka
Abzajl po strmem delu

V Maltatalu so razmere definitivno dobre, le led je morda zaradi mrzlega vremena malenkost presuh. A vseeno bolje to kot nič ledu:)

Matej