Na cilju

Pa smo se uspeli dogovoriti z Jakom in Špelo za naš dolgo planiran izlet na Možjanco in spust po smeri Med drevesoma(mogoče ima smer tudi kakšno drugo ime, ampak mi smo jo krstili za svojo).

Med drevesoma

Ker sta Jaka in Špela zamujala, smo se namesto na Visokem, dobili na vznožju Možjance. Živjo, zdravo in pot pot pod noge. Vzpon je minil ob debatiranju o spustu, ki nas čaka, glinenem skrilavcu, po katerem je znana Možjanca:P in slikanju nas ter okolice:)
Poziranje za fotografa
Glineni skrilavec
Jaka in Špela

Malo pod vrhom se je odprl lep razgled in obvezna skupinska slika. Murphy je hotel, da je ravno takrat zmanjkalo baterije v fotoaparatu. Ja nič, bomo pa z mobitelom nadaljevali, je rekel Jaka. Skupina se poslika in nadaljuje. Ko že hočemo narediti postanek pri cerkvi se spomnim lepe razgledne točke na Skalci. Dvignemo se še dobrih 20m višincev, zapeljemo čez gozd in dospemo na Skalco. Skalca je razgledna točka na vrhu Možjance, ki ponuja čudovit razgled na dolino Kokre, Krvavec, Grintavec,… Med počitkom pa nabiramo energijo s pomočjo študent futra(taki in drugačni oreščki).
Pod vrhom, zadaj Visoko in Kranj
Špela je ostajala zadaj, saj je morala v klanec porivati
Čudovit razgled na Kokro
Kolesarji z dolino Kokre v ozadju

Ko smo se odpravljali je Jaka opazil, da mu je počila zadnja guma. Še dobro, da smo imeli rezervno zračnico. Med menjavo se je videlo, da se mu to ni naredilo prvič, saj je imel gumo zamenjano kot bi mignil.
Gumidefekt
Pumpanje

Po asfaltu smo se spustili slabih 200m in potem zavili levo na pot, ki pelje po travniku. “Izvoz” se nahaja pod zadnjo večjo strmino  pod vrhom Možjance(preden prideš v vas).  Po 100m se pot loči, kjer smo se mi držali desne(levo se cesta spusti navzdol). Sledila je odlična vožnja po dokaj široki poti, ki pa je bila zaradi dežja v soboto precej blatna. Hitrosti so bile prave, adrenalina pa še preveč. Na koncu sta me Jaka in Špela vodila še na eno kratko singlco. Tokrat sem se javil, da grem prvi. Polhn adrenalina se poženem in poganam kar je dalo, ko se pred menoj narišeta 2 smreki, med njima pa pot. Da bi zbremzal ni bilo pogojev, tako da smo šli na vse ali nič. Za las je zneslo.  Hvala bogu, da imam bolj ozko balanco, saj bi z malo širšo gladko zataknil za drevo. Na koncu te pričaka še lep drop in si na travniku.
Singelca proti koncu
Spust

Na cilju smo si čestitali za dobro vožnjo in se medtem smejali en drugemu, saj smo bili blatni od nog do glave:)
Vidno svinski
Poglej ga, kako je svinsk, k dab se po blat vozu:)
Fotograf

Zemljevid in višinski graf:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:5.5 km
Dolžina vzpona:2.6 km
Višina vzpona:308 m
Dolžina spusta:2.2 km
Višina spusta:303 m
Začetna višina:478.9 m
Končna višina:483 m
Minimalna višina:478 m
Maksimalna višina:738 m

Štefanja gora – Adergas

Včeraj sem po službi na hitro skočil na kolo in zopet je padla Možjanca. Nisem hotel po isti poti kot smo šli v Nedeljo, zato sem se na vrhu zapeljal na Štefanjo goro in od tam navzdol do Adergasa. Pot je malo bolj razgibana kot je bila tista v nedeljo. Zgornji in spodnji del sta polna korenin in skal, med obema pa je lepa gozdna pot(cesta?!), ki sem in tja ponuja izvoz na razgibane potke. Slik tokrat ni, ker je doma kazalo na dež in sem si rekel “Sej se ne splača!”. No, po 10 minutah se je nebo zjasnilo in celo pot me je grel sončk.

Zemljevid in višinski graf:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:8.1 km
Dolžina vzpona:3.9 km
Višina vzpona:336 m
Dolžina spusta:3.5 km
Višina spusta:377 m
Začetna višina:471.2 m
Končna višina:430 m
Minimalna višina:427 m
Maksimalna višina:699 m

Lansko leto sem takšne spuste vedno vozil z običajnimi čevlji, letos pa sem prvič poizkusil z SPD-ji. Meka! Veliko bolje kot z navadnimi čevlji, saj imaš nad kolesom več kontrole.

Matej