Novi objektiv pozira

Dobre tri tedne nazaj je moj stari KIT objektiv imel nesrečno srečanje z brusilnim kamenjem. Zaradi prask na steklu je postal objektiv neuporaben in tako je bil nakup novega nujen.

Kot sem že omenil v objavi Kočna in Ptičji vrh – vikend na snegu, se je moj stari objektiv srečal z brusilnim kamnom v kapi nahrbtnika. Srečanje je pustilo globoke rane na objektivu. Zaradi prask na sprednjem steklu je objektiv postal neuporaben, saj je bila slika na spraskanem področju čisto meglena.

Nekaj slik poškodbe:
Spraskan star objektiv
Malo drugačen kot
Praske praske praske

Zaradi poškodb je bil nakup novega objektiva neizbežen. Ko sem po internetu iskal nove in rabljene objektive, sem se spomnil na Andrejo in Markota, ki sta pred kratkim kupila novega Canon-a in zraven dobila tudi posodobljen KIT objektiv EF-S 18-55 F3.5-5.6 IS, kmalu za tem pa sta dokupila še nekaj drugih objektivov. Tako KIT objektiva nista več potrebovala in povprašal sem ju, če bi mi ga prodala, saj je bil tako rekoč nerabljen. Čez slab teden me pokliče Andreja in pravi, da sta ga pripravljena oddati za 100€. Odlično! Kupčija sklenjena!
Novi EF-S IS objektiv
EF-S 18-55 F3.5-5.6 IS
Novi objektiv

In tako se sedaj na mojem Canonu sveti čisto nov objektiv. Sicer je bil pa tako ali tako čas za menjavo objektiva, saj je bil auto focus pri starem že čisto bogi. Vsaka slika, ki sem jo naredil, je bila loterija, ali bo fokus zadel ali ne. Kaj čmo, leta zlorabe so terjale svoj davek. Nisem ravno najbolj pazljiv človek in tako je objektiv kar nekajkrat končal v snegu, velikokrat pa ga je dobil tudi dež. Da udarcev niti ne štejem! Kljub temu je v svojem 4 letnem1 obdobju zajel okoli 70 000 slik.

Čeprav se novi objektiv ne more primerjati z dražjimi brati, posebno z L serijo, ima vseeno za svojo ceno presenetljivo kvalitetne slike. Poleg tega so, v primerjavi s starim, pri novem objektivu povečali sprednjo lečo in mu dodali IS(Image stabilizator), ki sicer ni enak kot pri konkretno dražjih L objektivih, ampak naj bi deloval ravno tako odlično. To bomo še dodobra preverili v prihodnjih mesecih.

Objektiv je prvi test preživel ob obisku Birminghama in ga tudi uspešno prestal. Zaenkrat ne morem reči drugega, kot da je bil nakup več kot odličen.

V mojem repertoarju mi sedaj manjka samo še dolgo želeni objektiv 10-20mm. Tudi zanj bodo nekoč euri…

Matej


  1. če me spomin ne vara