Na poti na Blegoš

Ko sem včeraj videl, da je zopet začelo snežiti, sem samo še čakal na Mirotov klic, ki je prispel nekaj 10 minut kasneje: “A se gre jutri nekam smučat?” Glede na mraz je bilo za pričakovati odličen sneg in nismo se zmotili.

Že takoj se odločiva za malo bolj zgodnji štart, saj sva želela ujeti sončni vzhod. Tudi ostali se strinjajo in tako me alarm zbudi ob štirih zjutraj. Ob petih že prekladamo opremo v Kranju in kmalu smo na poti proti Poljanam in naprej proti Javorjem. Cesta do Črnega kala je lepo splužena, a sem kljub temu potreboval ketne. Remic je do parkirišča prišel tudi brez njih.

Na parkirišču se še v popolni temi preobujemo in začnemo z odisejo. Z vsakim korakom se horizont barva bolj in bolj oranžno, na nebu pa se temno modra začne prelivati v svetlo. Odločimo se za vzpon po levi strani hriba, saj le-ta ves čas ponuja odličen razgled na dolino, proti vzhodu in proti vrhu. Prvi smo, zato imamo čast razdevičiti, kot puhec, mehak pršič.
Neomadeževana pot pred nami
Ekipa
Kmalu se bosta skrila za ovinkom

Medtem, ko ga Anja in Remic letita dalje, fotografi ostanemo daleč zadaj, saj si ne moremo, da nebi ujeli teh lepih prizorov igre svetlobe.
Zora
Na poti na Blegoš
Zimska pravljica
Miloš in Miro za menoj

Na križišču se usmerimo nazaj v gozd. Ura je 7:10 in kmalu bo izza horizonta pogledalo sonce.
Usmerimo se v gozd

Nekaj minut kasneje se krošnje nad nami začnejo barvati v roza barve… Ko iz gostega iglastega gozda gledamo proti krošnjam listovcev, se zdi, kot da je gozd zajel požar. Pa mu to lepo barvo daje le jutranje sonce… Sončni žarki pa svojo pot iščejo tudi med vejami dreves in nas hočejo greti na to mrzlo jutro.
Jutranje sonce osveti drevesa nad nami
Sončni žarki iščejo svojo pot med vejami
Jutranje sonce

Iz gozda stopimo na vrhnjo flanko. Dih jemajoč pogled:) Predvsem zaradi vsega pršiča, ki stoji pred nami. Remic in Anja jo zopet letita dalje, fotografi pa ostajamo daleč zadaj in se le počasi pomikamo proti vrhu. Jutranje sonce riše čudovite poglede na vse konce.
Anja in Remic na flanki
Nepresmučana flanka
Nefotografi imajo nekaj prednosti
Dobro jutri na Blegošu
Miloš za petami

Na začetku še malo vijugamo med smrekami, potem pa se pred nami odpre ena sama ogromna belina.
Še malo do vrha
Matej
Miloš nadaljuje proti vrhu
Velika nepresmučana flanka
Sledi...
Miro zadnji prispe na vrh

Na vrhu se na hitro preoblečemo in spijemo topel čaj, Miloš naredi video reportažo, potem pa počasi pripravimo smučke za spust. Anjo začne zebsti, zato se odpravi pred nami, mi pa nekaj minut za njo.
Anja in Remic že na vrhu
Pogled na Triglav
Ekipa na vrhu

Že takoj prvi zavoj nam da vedeti, da bo tole eden najboljših smukov, kar smo jih kdaj smučali. 10-20cm pršiča na trdi pogladi je turnosmučarska pravljica. Plan, da bom na vrhu naredil nekaj slik spusta, se hitro izjalovi, ko se kar naenkrat znajdem na koncu flanke. Preprosto mi je v tistem momentu postalo vseeno za slike, saj je bil užitek prevelik.
Prvi zavoji
Miro med karvingom
Dobr za TULT
Dobr za TULT

Ne nadaljujemo naprej po smeri pristopa, ampak zavijemo levo v gozd in prečimo levo do poseke, ki smo jo opazili že na poti navzgor in kjer sva z Mirotom že večkrat smučala.e. Razmere so bile zopet odlične, z občasnim škrtanjem pod smučmi. Bilo nam je vseeno:)
Miloš med
Miloš uživa v pršiču
Remičevi zavoji
Miro obdela še kar je ostalo pršiča
Miro obdela še kar je ostalo pršiča
Yiiiii haaaa

Danes je bilo za prste obliznik. Kako bo jutri? Verjetno ne tako, saj je popoldansko sonce omehčalo sveži sneg.

Matej