Draška vrhova, Triglav in Rjavina

Ja, spet je bila sobota, spet je bilo lepo vreme, spet je v petek snežilo… Da bom soboto preživel na snegu je bilo samoumevno. Z mano sta bila tudi Miro in Matevž.

Zaradi nevarnosti plazov smo se odpravili na bolj varno destinacijo, Brda nad Lipansko planino. Na poti do parkirišča nam na sredini poti nasproti z vso hitrostjo pripelje plug in voznik mi že od daleč maha, naj se vzvratno vrnem do izogibališča. Med vzvratno vožnjo pluga nisem gledal, ampak baje da je vozil slabe pol metra za menoj. Niti pomisliti nisem upal, da bi se ustavil. Ko le priletimo do izogibališča, se opraviči in reče, da se ne sme ustaviti, sicer ne more ponovno štartati.

Avto parkiramo na koncu splužene poti1 in jo mahnemo proti Lipanski planini. Ker smo prvi, Miro vleče špuro, midva z Matevžem pa se nekje zadaj šlepava. Sončni žarki prodirajo med vejami smrek vse do dna in nas grejejo.
Po stezi proti planini
Pred planino
Planina in Brda v ozadju

Na planini se odpre čudovit pogled na Mrežce in Brda. Nora smučarija bo danes si mislim sam pri sebi. Zaradi velike količine novega snega malo cincamo, ali bi šli do Brda ali rajši na bolj varne Mrežce, ampak se na koncu vseeno odločimo in sledimo smučinam predhodnika proti Brdu2.
Lipanska planina in Mrežce nad njo
No pjta no

Pot se sprva vije skozi gozd, nato pa preide na bolj odprt teren. Kakih 30m pred nami se iz vrha vsuje sneg. PLAZ! Čez par sekund se iz vrha pokaže smučar. Očitno podlaga še ni tako slaba, da bi se plazovi prožili sami. Glede na strmino pobočja, kjer je smučal in velikost plazu, ki ga je sprožil, kakšne večje nevarnosti višje gor ne bo, saj bomo nadaljevali po veliko bolj položnem terenu. Malo poklepetamo o razmerah na vrhu, potem pa se odpravimo naprej po čudoviti pokrajini. Okoli nas ogromne količine snega, tišina, hribi,…
Koča na planini
Zimska pravljica
Cik cak
Konjenica
Počasnele
Prihod iz gozda

V daljavi se nam prikaže greben Brda.
Greben Brda

Po odprtem terenu nadaljujemo proti grebenu. Med potjo imamo ves čas čudovit pogled na Mrežce, Lipanski vrh, Triglav, Viševnik in ostale vrhove.
Ena ekipa nas prehiti po levi
Mrežce, Lipanski vrh in Triglav
Matevž
Na grebenu Brda

Greben je dodobra spihan. Se vidi, da pogosto piha. Tokrat smo imeli srečo in vetra ni bilo. Po grebenu je bilo potrebno nadaljevati počasi in previdno, saj bi zdrs lahko pomenil pristanek v Krmi. Nor je pogled, ko hodiš po grebenu in zreš v globoko dolino.
Spihano pobočje
Greben
Igra snega
Krma
Pogled nazaj

Pa smo osvojili vrh. Že tako smo ves čas imeli čudovit razgled, na vrhu pa se doda še pika na i. Triglav se zdi kot na dlani, mogočne severne stene Draškega vrha impresionirajo s svojo mogočnostjo,…
Pod vrhom Brda
Draška vrhova, Triglav in Rjavina

Prav nič se nam ne mudi… Lepo počasi spijemo čaj, nekaj pojemo, naredim 1000 in eno sliko, sploh ko ugotovim, da ima Miro s seboj objektiv 10-20mm.
Triglav
Na vrhu
Osvojitelji in Triglav v ozadju
En levak
Miro
Miro z velko glavo
Levak z velko glavo:)

No, dovolj slik iz vrha. Spust je bil fantastičen. Vrhnjih 20 višinskih metrov je bilo spihanih in posledično trdih. Ker enkrat na turo moram pasti, sem za to izkoristil kar vrhnji del. Spodaj so bili pogoji boljši. Po flanki smo tako lepo odsmučali, kot že dolgo ne.
Naše sledi
Jaz med smučenjem
Naše sledi

Čez gozd smo se napenjali po gnivcu, saj je tam toplo sonce sneg že dodobra omehčalo. Potreben napor za smučanje se vidi na Mirotovem obrazu:)
Miro se napenja

Sledil je zaslužen Radler pri Lipanski koči, nabiranje vitamina D in na koncu smuk v dolino.
Zaslužen počitek

Pa smo zaključili še en turni smuk. Glede na količine snega pa to še zdaleč ni zadnji, pa čeprav so dnevi vsak dan bolj topli. Ponovitev lanskoletnega majskega turnega smuka pa verjetno vseeno ne bomo morali ponoviti.

Matej


  1. pri spomeniku
  2. nimam pojma, če je to pravilno spregano:)