Planina in Kočna

Tokratni čudovit vikend sem preživel na strminah Kočne in Ptičjega vrha, ki se nahajata med Golico in Struško. Kljub lepemu vikendu, ki je na strmine zvabil ogromno turnih smučarjev, sem ves čas smučal po deviškem snegu.

Sobota, 11:15: Odpravljam se od doma. Načeloma bi moral že zjutraj iti na Struško z Mirotom, ampak sem imel obveznosti, tako da sem se na pot odpravil malo kasneje. Odločam se kam iti: Lepenatka, Velika Planina, Zelenica1, Hajnževo sedlo ali Struška. Pokličem Mirota in pove, da ima na Struški čudovito toplo vreme in da se ravno sonči. Nič, grem tudi jaz v tisto smer. 3 ure je dovolj časa, da prisopiham na Struško.

Z avtom se zapeljem do Javorniškega Rovta, kjer nataknem verige in se zapeljem naprej do Križevcev in si tako skrajšam dolgočasno pot po cesti za vsaj 40 minut. Dva ravno prismučata navzdol in na hitro ju povprašam po razmerah. “Skos slabše je, midva sva verjetno ujela zadnjo dobro vožnjo!” Na noge smučke, na rame nahrbtnik, okoli vratu fotoaparat in gasa v hrib. Po 100m slečem vetrovko in nadaljujem v Craftu. Hitro se znajdem na Pustem rovtu, kjer se odpre čudovit pogled na planino, greben Golice v daljavi in Kočno desno nad menoj.
V gozdu
Pusti rovt in Golica
Golica v daljavi
Sled

Zapustim Pusti rovt in nadaljujem po gozdu. Na razcepu se usmerim desno proti Struški2, na naslednjem odcepu pa namesto desno za Struško3 nadaljujem naravnost, saj se je v daljavi bleščala lepa bela flanka. Neki za smučat je sigurno tam.
Na razcepu

Ko stopim iz gozda, se teren dvigne in na vrhu vidim majhno hiško. Pojdimo do tja, potem bomo pa videli kam naprej.
Proti koči na planini

Pri hiški srečam 2 prijazna smučarja, ki mi razložita, kateri hribi me obkrožajo in kam se splača iti. “Na Kočni je precej spihano, poizkusi čim več voziti po gozdu. Ptičji vrh, kot vidiš, še ni nihče smučal, je pa videti skorjast. Poizkusi.” Odlično! Ko občudujem kratke strmince okoli sebe, se mi kar smeji. Danes bom smučal!
Flanka pod Kočno
Pogled proti Ptičjemu vrhu

Za začetek se spravim na Kočno. Špura je že potegnjena. Medtem občudujem greben Golice.
Kočna je precej spihana
Greben Golice

Proti vrhu zmanjka sledi, zato naprej vlečem svojo. Precej globoko se vdira in na čase se splazi kak večji kos klože. Nekako se le prikobacam do vrha, kjer se odpre razgled še na južno stran proti Pustemu rovtu.
Sonce in sneg
V sneg oddana drevesa
Nadaljevanje grebena
Avstrija

Iz vrha je čudovit pogled na greben Golice, Ptičji vrh in Avstrijo.
Pogled iz Kočne proti Golici in Ptičjemu vrhu

Pospravim pse, nataknem rokavice in odvijugam po skorjastem snegu, v spodnjem delu pa se skorja spremeni v pršič in za seboj pustim takšne sledi:
Sledi
Višje na Kočni

“Mater je blo dobr!” Pospravim rokavice, ponovno nataknem kože in se dvignem še po deviškem bregu na Ptičji vrh.
Deviška strmina
Pogled nazaj

Razgled iz vrha je naravnost fantastičen!
Avstrija
Planina in Kočna
Vrh

Še en avtoportret,
Avtoportret

potem pa zopet vijuganje do hiške na dnu planine.
Vijuge

Tole je pa noro! Kože na smuči in nazaj po isti poti na vrh.
Razgled iz Ptičjega vrha

Ko se pripravim na ponoven spust, se mi na mp3ju ravno začne vrteti Koširjev komad Včasih smučam hit, včasih pa počas. Danes bo počasi pa z užitkom. Je pa res kar pravi v pesmi: “Too much of skiing makes you an addict!”
Sledi enega smučarja

Na dnu zopet nataknem kože in se vzpnem na Kočno, kjer odsmučam proti zahodu v gozd in nato skozi Pusti rovt do avtomobila.
Med vzponom na Kočno

Malo od Pustega rovta iz nahrbtnika vzamem fotoaprat in opazim, da se mi je strgala vrečka z kamnom za brušenje noža in mi lepo spraskala objektiv na fotoaparatu. Na, še ta strošek bo. Tako zgleda slika s spraskanim objektivom:
Z spraskanim objektivom

Nedelja: Zjutraj se z Mihom in kompanijo dobimo v R&R baru in odrinemo proti isti destinaciji. Cela pot do Križevcev je zavita v gosto meglo in nič ne zgleda, da bo kaj sonca. Važno da je sneg, ostalo bomo potrpel.
Na Križevcih
Malo nad Pustim rovtom

Ko prispemo na Kočno, se pokaže košček modrega neba, ki ga je z vsakim našim korakom več. Na vrhu Ptičjega vrha imamo lepo jasno vreme s toplim sončkom.
Proti vrhu
Karavana
Utrinek

V dolini nimajo te sreče.
V dolini imajo bedo

Na vrhu toliko časa čorimo, da sonce zopet prekrije megla. Za foro pogledam na zahodno stran Ptičjega vrha, kjer se mi prikaže čudovita flanka s pršičem. “A gremo kle?!” Zapeljem se do prve prelomnice in daleč pod menoj opazim plaz, nakar kar naenkrat mimo mene prileti Miha in se kakšnih 50m pod menoj zave, da je nad njim in pod njim sneg dodobra napokal. Hitro mu rečem, naj se spusti do grebena, jaz pa se tudi ves trd zapeljem na greben. Iz nahrbtnika vzamem lopato in naredim prerez. Po moji nestrokovni oceni je bila nevarnost nekje med 3 in 4. Hvala bogu se je vse dobro izšlo. Vrneva se nazaj na vrh in odsmučamo po južni strani do koče. Čudovita smuka!
Na vrhu

Enkrat ni nobenkrat si rečemo in se ponovno vrnemo na vrh.
Ponovno na vrhu v manjši zasedbi

Še en odličen spust po skorjastem snegu4 in nato vzpon na Kočno, od kjer smučamo po južni strani skozi gozd direktno na Pusti rovt, od tam pa po cesti do avtomobila.
Pod Kočno
Utrinek
Krvavka
Oblaki se bližajo!

GPS sled:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:9.4 km
Dolžina vzpona:4.1 km
Višina vzpona:632 m
Dolžina spusta:5.1 km
Višina spusta:908 m
Začetna višina:1283 m
Končna višina:1007 m
Minimalna višina:1007 m
Maksimalna višina:1592 m

Kaj čem reči, čudovita dneva. Ogromno smučanja, čudovito vreme in odlična družba. Še takih vikendov!

Matej


  1. hvala bogu, da nisem šel, ker se je kakšno uro po tem sprožil plaz
  2. levo Golica
  3. tega takrat nisem vedel
  4. ampak čisto smučljivem