Mojstrovki

Zopet smo imeli prosto dopoldne in tudi vreme je zjutraj obetalo. Nič, pojdimo smučat, smo se strinjali Miro, David in jaz. Odpravili smo se na Malo Mojstrovko.

Zbor na Jesenicah, opremo preložimo v Mirotov avto in gremo proti zgornji Gorenjski. V Kranjski Gori zavijemo proti Vršiču. Na vrhu sta parkirana že 2 avtomobila, pozdravijo pa nas tudi cestarji. Oblečemo se in se sprehodimo do vznožja melišča. Vreme ni najbolje, saj je nebo prekrito z oblaki. V Avstriji in v okolici Kobarida je jasno, zato upamo, da bo jasnina dosegla tudi nas.
Pogled na Lepošpičje
Mojstrovka

Pod meliščem z Mirotom ugotoviva, da je teren preveč razrit in da se nama ne da vleči nove špure, zato smuči naveževa na hrbet in se proti vrhu odpravimo peš.
Smuči in bord smo dali na hrbet
Ostal sem zadaj

Ker sta fanta veliko bolje kondicijsko pripravljena, jo mahneta naprej, jaz pa zadaj puham kot lokomotiva in medtem občudujem okolico, ter gledam ali so slapovi pod Prisankom že narejeni.
Vršič in Prisank
Vhod v grapo
Na vrhu sedla

Po uri mučenja se le prikobacam na sedlo. Mirota in Davida seveda ni nikjer videti, zato si vzamem trenutek za občudovanje razgleda. Trentovškega konca si ne ogledam velikokrat, ker sem bolj malokrat v tem koncu Slovenije.
Trenta
Pogled v Trento
Prehojena pot

Kmalu se mi prikaže Velika Mojstrovka.
Velika Mojstrovka

Še par korakov in prikažeta se mi obe Mojstrovki. Na grebenu zagledam tudi Vršič in vidim, da je zasedba na vrhu Vršiča še vedno ista. Na drugi strani prelaza pa se nastavljajo Prisank, Triglav in Kanjavec, ki ga obiščem za vikend1.
Mala in Velika Mojstrovka
Pogled iz grebena na Vršič
Prisank, v daljavi pa Triglav in Kanjavec

Pred seboj vidim Davida in Mirota, ki sta že skoraj na vrhu. Pod vrhom začne pihati tudi hladen veter. Ker sem len in se mi ne da iz torbe potegniti rokavic, se mi do vrha pošteno zanohta in rok skoraj da ne čutim. Ko prispem na vrh, sta Miro in David že pomalicala, tako da smo skupaj samo spili malo toplega čaja in se odpravili navzdol, saj je bil veter prehladen za dežuranje na vrhu.
Miro in David pod vrhom
Ledene roke
Malica
Na vrhu

Vseeno si na vrhu vzamem toliko časa, da naredim še eno panoramo in pobližje slikam Veliko Mojstrovko in Mangart daleč v ozadju. Prav na vrh Mojstrovke se danes ne podam, saj je preveč mraz in se mi ne da:) Zaradi vremena tudi razgled ni ne vem kako dober.
Pogled iz vrha Male Mojstrovka
Velika Mojstrovka in Mangart

Na spustu sta se Miro in David zopet nasmejala na moj račun. Zadnje čase vsak spust poskrbim za kakšen ornk padec in danes ni bilo nič drugače. Med zavojem mi je pod skorjo potegnilo smučko in prav lepo sem letel na glavo. Mirotov komentar: “Sej u nasledno sem kr nekam postavu kjer bom skor zihr, dauš spet na glavo padu:) benti, ampak kolkrkrat sm te že vidu na glavo past…matr, obnašaš se še dokaj normaln:))))
Matejev padec

Spust navzdol je bil v glavnem eno velik napor. Na južni strani smo vozili po zmrznjeni razriti skorji, ki se je predirala. Vzhodno melišče je bilo boljše, kar se tiče snega, ampak je bil popolnoma razrit. Suma sumarum, imeli smo lep izlet v hribe.

GPS sled(GPSu je zmanjkalo baterij malo pod vrhom):

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:2.1 km
Dolžina vzpona:1.8 km
Višina vzpona:744 m
Dolžina spusta:0.2 km
Višina spusta:41 m
Začetna višina:1614.7 m
Končna višina:2317 m
Minimalna višina:1607 m
Maksimalna višina:2317 m

Matej


  1. upam, če bodo smuče vredu