mrezce_iz_lipanske_planine

Ker sem imel dopoldne prosto, sva se z Mirotom na hitro zmenila za eno turno smuko. Zaradi bolezni že od novega leta nisem smučal in želja je bila ogromna:) Čeprav je izbira vrhov dokaj velika, sva zaradi časovne stiske izbrala Mrežce na Pokljuki.

Z Mirotom se dobiva v Gorjah, kjer se on prestavi v moj avto in letiva na Pokljuko. Pot je lepo splužena. Preseneti tudi pot iz glavne ceste do partizanskega spomenika, kjer je izhodišče. Pot je splužena in brez problema se pripelješ do parkirišča. Parkirava avto, oblečeva opremo in se odpraviva proti vrhu.
Že takoj na začetku naletiva na oskrbnika koče, ki nama sporoči slabo novico, da bo koča včeraj in danes zaprta. Pravi pa, da je zgoraj jasno in da bova imela lepo vreme. Juhej! V Kranju namreč sneži. In tako sva odpujsala do Lipanske planine.
img_2462
img_2463
img_2465

Na Lipanski planini se odpre pogled proti Mrežcam. Zaenkrat so še jasne in zgleda, da bos spust čudovit. Pogled v obratno stran razkrije morje oblakov. Tudi sonce želi pokukati izza oblakov, vendar mu ne uspeva najbolje. Do vrha bo že. Malo poslikam planino in odpraviva se dalje.
mrezce_iz_lipanske_planine
img_2507
img_2508

Nadaljevanje poti vodi po zimski idili. Povsod okoli naju polno snega, drevesa odeta v belo odejo, nad nama pa modro nebo. Kljub precejšnjemu padcu kondicije zaradi bolezni, jo ob občudovanju okolice okoli mene kar maham proti vrhu in šele na vrhu opazim, da se čisto zdelan.
zimska_idila
img_2520
img_2522
img_2523
img_2524

Na vrhu se za trenutek pokaže Triglav. Hitro ga slikam, ampak ga takoj prekrijejo meglice in ovije se v senco. Luknja peč in Rjavina sta še edina obsijana s soncem.
img_2525
img_2526
img_2527

Čez slabih 5 minut tudi naju ovije megla in kmalu ne vidim več Mirota, ki je kakih 20m pred menoj na vrhu Mrežc. Na vrhu pojeva malo cukra, da bo energija za spust, potem pa hop na smuče in navzdol.
img_2529

Spust je bil čudovit. Čeprav so Mrežce od nedelje že precej zvožene, sva uspela najti še nevoženo flanko. Snega je bilo od pol metra pa do 80cm in to samo pršič. Vriskala sva vse tja do Blejske koče. Spust od Blejske koče do avta je bil malo manj zanimiv, saj sva 3/4 poti vozila po poti, zadnji spust po gozdu je bil malo boljši. Vseeno je bila tura odlična, že zaradi zgornjega dela. Definitivno priporočam v dneh, ko v ostalih hribih prežijo plazovi.

GPS sled:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:6.4 km
Dolžina vzpona:3.3 km
Višina vzpona:615 m
Dolžina spusta:3 km
Višina spusta:635 m
Začetna višina:1357 m
Končna višina:1337 m
Minimalna višina:1337 m
Maksimalna višina:1965 m

Matej