Košuta na levi in del Begunjščice

Včeraj sem se vrnil iz smučanja v Franciji in danes zjutraj me pričaka jasno vreme in sveže pobeljeni vrhovi. Kako naj bo človek v takih pogojih doma? Normalno je, da pograbi turno opremo in se odpravi v hribe

Tudi pri nas ni bilo nič drugače. Zbrala se je lepa množica prijateljev in ob dveh smo se odpravili proti Ljubelju. Stopimo iz avta: “Pizda je mraz!” Če ni bilo vsaj -18°C, ni bilo nič! Pancarje na noge, premajhne kože1 na smučke, ostali pa borde na rame in gasa v hrib. Precej terena je že zvoženega, tudi ratrag je potegnil že eno špuro, tako da borderji niso imeli težav z vzponom. Mimo nas so švigali turni smučarji, ki smo jih spraševali o razmerah. Nisem slišal odgovorov, ki sem jih pričakoval: “Spodaj in po gozdu je kamnito in ropota, Triangel je boljši in se da normalno smučat”.
Priprave na odhod
Prvi koraki po snegu
Kozjek je daleč v ospredju
Zadnji par:)

Barbi, Derlink in Kozjek so imeli dovolj hoje malo pred prvo postajo, kjer se odcepi proga na desno. Današnji dan so izkoristili za učenje bordanja. Malo počakam in pogledam njihove prve korake2 na bordu, potem pa jo odrinem naprej proti koči.
Barbi mal stara ratuje, že sivi lasje poganajo
Kozjekovi prvi kilometri
Utrinek

Po gozdu je na poti res polno kamenja. Na poti navzdol bom moral biti previden. Ko prispem iz gozda, srečam smučarja, ki se je ravno vrnil iz Begunjščice. “Zgornja flanka se še da, spodaj pa je treba peš, ker je samo kamenje.” Še malo pa sem pri koči. Doma sem naredil kapitalno napako in obul tanke nogavice. V prste na nogi mi je nohtalo na polno! Medtem, ko sem sedel in pil vroč čaj, sem ves čas premikal prste in upal, da se bodo ogreli, ampak se kar niso hoteli. Najbolje, da grem kar v dolino in na toplo v avto.
Pogled navzdol
Pot čez gozd
Plaz je slabo zasnežen
Košutica in Košuta
Na vrhu pri koći

Na poti navzdol je res precej škrtalo(pogoji še niso tisti pravi, bi rekli), tako da sem moral ves čas iskati primerne prehode. Pozna se tudi pomanjkanje kondicije, sam sem moral ves čas počivati, ker so me noge tako bolele. Bo potrebno čim prej dobiti kondicijo nazaj, da se bomo lahko lotili tudi kakšne višje gore oziroma daljše ture.

Pa še en pozdrav od Dedka Mraza:)
Dedek mraz

Matej


  1. v Franciji sem ugotovil, da je lim na mojih kožah čisto zanič in sem zato moral vzeti stričeve
  2. padce