Zdravo!

Tokratni vikend smo se potepali v zimski pravljični deželi, Planini v Lazu. V soboto smo preplezali grapo Sončna smer v Ogradih.

Za razliko od ponavadi, smo se tokrat proti Lazu odpravili šele v soboto zjutraj. Z avtom(+ ketnje) smo se uspeli pripeljati do slapu, od tam naprej pa s smučkami. Zadnji sneg je naredil ravno dovolj podlage, da smo lahko s smučmi hodili celo pot, sicer bi morali smuči nesti kakih 200 višincev.
Sašo in Jernej
U breg

Kot bi mignil smo bili v Lazu, zimski pravljici.
Planina v Lazu

V koči smo zakurili peč, se okrepčali1, iz nahrbtnikov zmetal odvečno opremo in se pripravili za nadaljevanje poti proti Ogradom.
Pred kočo
Nadaljevanje proti Ogradom

Pa smo šli, cik-cak proti steni.
Nadaljevanje proti Ogradom
Utrinek
Nedotanjena pobočja

Brico na hitro skoči pogledati Pripravniško2 grapo, a se je vrnil s slabimi novicami, daj je bil skok visok okoli 20m.
Izvednica

Nič zato, še vedno imamo na razpolago Sončno smer (350m, IV, 50°-60°). Ker je bil sneg trd, je šlo peš hitreje kot s smučmi, zato smo predčasno sneli smuči in do začetka grape nadaljevali peš. Vsaka naveza je naredila svoj štant in hop, pot pod noge.
Sašo s tanovimi cepini
Miha in Evgen

V grapi so nas čakale različne razmere, od ledu do pol metra globokega pršiča, preko klože do stiropora. Na žalost so večino časa prevladovale tiste manj zaželene in se nam je pod nogami ves čas mlelo. Piko na i so dodali še pršni plazovi, ki so se, zaradi vetra na vrhu, ves čas prožili po grapi. Vseeno sta sonce in odlično vzdušje naredila svoje in uživali smo kot že dolgo ne.
Po grapi navzgor
Pozer:)
Knifo dela štant
Na sredini grape
Zdravo!
Brico je že na vrhu
Zahajajoče sonce

Iz grape smo prilezli ravno, ko se je sonce začelo skrivati za oddaljenimi gorami. Ko smo iz nahrbtnikov sneli smuči in se pripravili na smuko, sonca že ni bilo več.
Sašo
Priprave na spust
Triglav

Sledila je še smuka iz Ogradov nazaj na planino, ki pa je bila, zaradi klože, precej naporna. Na planino smo prijetno utrujeni prismučali že v temi.
Smučanje iz Ogradov

V koči pa topel čajčk, meso, sir in kruh. Tja do 22 ure zvečer sem se ravno dobro najedel. Aja, pa še Miro se nam je zvečer pridružil, tako da je bila hiša polna:)

Preplezana grapa v Ogradih:
Sončna smer v Ogradih

Nadaljevanje sledi…

Matej


  1. nekateri s pivom, drugi z cedevito
  2. vsaj zdi se mi, da je rekel Pripravniška