Panoramski pogled na okolico Španovega vrha

Zaradi poškodbe rame včeraj sva se z Maretom zmenila, da jo mahneva na en lažji grič. Že nekaj časa želim iti na Španov vrh in danes je bil kot nalašč dan za to. Z malo sreče sva dobila še brezplačne karte in tako uživala v (neturnem) smučanju.

Zaradi obveznosti sva na pot krenila šele okoli 12 ure. Ko sva le našla parkirišče sta mimo naju prišla 2 starejša smučarja. Ker sta opazila, da se ravno pripravljava na odhod, sta nama ponudila njune celodnevne karte. Seveda sva jih z veseljem sprejela, saj je bila ura šele 13.00 in sva imela na razpolago še 3 ure smučanja.

Karta

Pri koči je bila kar gneča, saj je bila ura ravno pravšnja za malico. To pa ni bil razlog, da bi bila vrsta pred žičnico kaj manjša. Na prvi vožnjo sva čakala vsaj 10 minut. Po drugi vožnji pa je vrste kar naenkrat zmanjkalo. Kot da bi vsi pobegnili. Verjetno je imela večina dopoldansko karto in so takrat zaključili s smučarijo
Ogromna vrsta
Vrsta iz ptičje perspektive

Samo smučišče je precej podobno Zelenici. Tako kot Zelenica, je višinska razlika med dnom in vrhom malo nad 300m. Na vrhu in spodaj je proga bolj odprta, v sredini pa se zoži in zravna, tako da je potrebno nekaj metrov tudi malo poštamfati. Tudi z žičnico ni nič drugače. Počasna, vlečeš se ko hudič. Kakih 15min rabiš od dna do vrha in nazaj do dna, s tem da spust traja 2-3 minute:)
img_2201
Vrhnji žičnice

Se pa zato, ponovno tako kot Zelenica, odkupi z odličnim razledom. Za razliko od Zelenice pa je tukaj malo bolj odprt in ponuja čudovit pogled levo na sosednjo Golico, , zadaj Hruško planino in Julijske alpe in pred nami Struško planino in Stol.
Hrušelska planina
Julijske alpe

Okoli treh sva z Maretom naredil pavzo in si provoščila pivo in čevapčiče, ki so jih pekli spodaj pri koči. Odlična izbira(in poceni). Pivo 1,30€ in pleskavica s čevapčiči 3,5€.
Počitek ob pivu
in čevapčičih

Kljub jasnemu vremeni pa je bila proga trda in smuka zaradi tega odlična. Čeprav sva prišla precej pozno, je bila proga še vedno v idealnem stanju in se ji ura sploh ni poznala. Nizke temperature in hladen veter se le poznata.

Matej