Prevelik premik glave

Kot sem že omenil v objavi Smučanje – Viševnik – propadli smuk, se mi je pri vzponu na Viševnik zlomila palčka, ki omejuje gibanje glave in sem zato ostal brez smuka v dolino.

Okovje sva s Tino poizkušala rešiti na samem Viševniku, a sva na koncu ugotovila, da se ne bo dalo. Tako sem moral smuči zapeti za nahrbtnik in jih odnesti v dolino. Doma, ko sem smuče očistil snega, sem šele lahko bolj podrobno pogledal, kaj je šlo narobe.

Po pregledu okovja sem ugotovil, da sem na večih mestih zlomil palčko v notranjosti okovja, ki skrbi za “dvojni prelom” sprednjega dela. Posebna lastnost Naxo okovja, ki, po zatrjevanju izdelovalca, omogoča bolj naravno in manj naporno hojo. Ker se je glava lahko prosto premikala, pa okovja nisem mogel nastaviti v smučarski položaj, saj se je sam iztaknil in peta je bila prosta.
Prevelik premik glave
Odrgnjen nosilec glave
Zlomljena palčka
Zlomljena palčka
Zlomljena palčka

Najbolj sem se bal, da bom zaradi okvare primoran kupiti novo okovje, saj podjetje Naxo od lanskega leta ne obstaja več. Sicer sem imel v mislih nekaj domačih rešitev, ampak najraje bi stvar rešil profesionalno. Najprej se odpravim v Kranj v ski-servis, kjer mi serviser pove, da naj se obrnem na uradni servis. Stisnem zobe in pokličem v podjetje Dumo d.o.o., ki je bil včasih uvoznik za Naxo. Gospod me prosi, naj mu na e-mail pošljem fotografije okvare in da bo povedal, kaj se da narediti. Par ur kasneje dobim sporočilo, da je zanič glava in naj se oglasim pri njemu, da zamenjava celotno glavo1. Danes obiščem gospoda, zamenja glavo, spotoma rečeva eno o Naxotu, pustim 15€ in se nazaj domov vračam z delujočim okovjem.
Nova glava
Nova glava
Nova glava tretjič
Nova glava Naxo NX21

Nova(levo) in stara(desno) glava
Primerjava nove in stare

Tako, pa imam okovje popravljeno in pripravljeno na nove vzpone in spuste. Upam, da bo druga glava zdržala vsaj še leto ali dve, saj si letos res ne želim dodatnih stroškov z nakupom novega okovja.

Sedaj pa je na vrsti pakiranje opreme za jutrišnji odhod v Laz in 2 dnevno smučanje po pršiču. Juhej!

Matej


  1. celoten prvi del okovja