Pred kratkim sem na internetu zasledil opozorilo, kjer Petzl svari pred Kitajskimi ponaredki in DMM vpoklicuje določene serije metuljev.

Ponaredki

Petzl je opazil, da se na trgu pojavljajo ponaredki njihovih artiklov. Stvar sicer ni nova, saj so ponaredke že večkrat našli, vendar so bili ponavadi brez napisa Petzl ali pa so imeli kakšno drugo lastnost, s čimer si jih lahko ločil od originala. Tokrat pa pravijo, da so ponaredki popolnoma identični originalnim artiklom: An end-user will not be able to tell the difference between these counterfeits and authentic Petzl products (see below for more information). Seveda ni potrebno povedati, da se obnesejo veliko slabše kot originalni izdelek, saj, recimo, vponka poči pri 13kN, namesto pri 20kN.

Slabi ponaredki

Ponaredke je izredno težko ločiti od originala:
They have been reproduced in a way that makes them very difficult to identify. The following features have been reproduced nearly identically:

  • Design
  • Color
  • Product markings
  • Batch number
  • Instructions for use (down to the most minor details)
  • Packaging

Only an in-depth analysis allows us to identify these counterfeit products, due to minor differences in the tools used to produce them.

Za več informacij in kako biti prepričan, da dobiti pravi Petzlov izdelek, si oglejte Petzlovo stran.

Druga stvar, ki mi je tudi pred kratkim prišla pod roko, pa je vpoklic novih DMMovih metuljev. Zaenkrat vpoklic velja za velikost 4 in 5(Julija prejšnje leto pa so vpoklicali tudi velikost 6). Nekateri metulji so imeli napokano aluminijasto ohišje, kjer skozi poteka os. Zaradi nevarnosti, da ohišje poči in metulj razpade, so pripravili recall program in zamenjujejo vse stare metulje z novimi.

Različeca vpoklicanih metuljev
Počen DMM metulj

Za več podatkov si poglejte DMMovo stran.