16092009619

Magičnih 5 se nas je tokrat zbralo pod vznožjem Svetega Jakoba v Preddvoru. Dober teden nazaj sem ga obiskal v družbi strica, vendar sem se spustil po napačni poti. Tokrat smo zadeli pravo, vendar pa so bile razmere vse prej kot dobre.

Že na vznožju so nas ljudje čudno gledali, kakor hočeš, kaj boš v tem blatu rinil na Jakoba. Kaj smo hoteli, čas je bil, volja tudi, pa pejmo v hribe. Pot navzgor ni bila nič kaj prijetna, saj je zbita zemlja drsela kot hidič. Prvih 200m smo se lahko še peljali s kolesom, naprej pa je bila tudi hoja naporna. Non-stop je spodnašalo tla in smo se lovili na kolesa. Sem pa tja je bila pot bolj kamnita in tam je šlo lepše. Po uri in pol le prikorakamo na vrh. Med počivanjem diskuritamo o tem, kako bo danes drselo na poti navzdol in da bo cela zabava. Saj veliko se nismo zmotili:) Po kake pol ure počitka začnemo nase vleči ščitnike in ostalo kramo. Odpremo amortizerje, naredimo skupinsko sliko in se odpravimo proti dnu.
16092009615
16092009616
16092009617

Začetni del vodi po dokaj široki poti iz drobnega kamenja in tam ni bilo nobenih problemov. Lep hiter spust. Kakšno korenino, ki se je že našla na poti, si preprosto preskočil. Sledil je kratek blatnat del, kjer se je hitrost zelo znižala. Prečkali smo križišče, nato pa nadaljevali naprej po gozdni potki. Lepa potna po iglicah je bila prava poezija. Za potko je sledilo kakih 200m spusta po gozdni cesti in nato vstop v drugi dej poti. Zaradi razmer je bila vožnja precej neprijetna, saj se voziš v nekakšnem kanalu iz zemlje. Zaradi obilnega dežja je pot drsela in videli smo precej padcov:) Sem in tja se pojavljajo tudi korenine in zato v takšnih razmerah pot ni idealna. Seveda je pa stanje popolnoma drugačno, ko je vreme lepo in pot suha. Takrat leti ko sneta skira.

Na poti navzgor sem pozabil vklopiti GPS, zato sledi za navzgor ni. Sled za navzgor lahko najdete v objavi Sveti Jakob – zviti disk.

GPS sled:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:2.7 km
Dolžina vzpona:0.4 km
Višina vzpona:38 m
Dolžina spusta:2.1 km
Višina spusta:416 m
Začetna višina:968.7 m
Končna višina:590 m
Minimalna višina:570 m
Maksimalna višina:971 m

Matej