Za Jakobom

Ker mi prejšnji teden vzpon na Slatno in Možica z Maretovim kolesom ni uspel, sem se tokrat s stricem odpravil poizkusit srečo še na bližnji Sveti Jakob pri Preddvoru. Tokrat sem se za razliko od prejšnjič vsaj pripeljal do dna.

S prva sva imela plan štartati okoli 8 ure zjutraj, vendar je bilo ob sedmih še tako mraz, da sva odhod gladko prestavila na deseto uro. Ob desetih se napotiva v Preddvor in parkirava na parkirišču, kjer se začne makadamska pot proti vrhu Jakoba. Na začetku sem se v klanec pognal s kolesom, ampak sem že po dobrih 500m prenehal kolesariti in nadaljeval peš. Malo pod vrhom se je pot za trenutek zravnala in zopet sem bil na kolesu, stric pa je izkoristil priložnost in naredil par fotografij.
Brcanje proti cesti
Že dobro zašvican
Porivanje

Na vrh sva prisopihala v eni uri. Precej slab čas, glede na to, da smo ponavadi na vrhu v dobre pol ure. Kaj čmo, kolo je težak, jaz pa imam premalo kondicije. Saj bo bolje. Zadnji disk je med vožnjo malo drgnil po ploščicah, zato sem na vrhu nastavil še zavore, da se disk na poti navzdol ne bo preveč grel. Koča je v ponedeljkih zaprta, zato sva na vrhu ostala brez pijače, sva pa imela zato čudovit razgled na Triglav in za Jakobom dvigajočo Zaplato.
Popravljanje zadnje gume
Joža in jaz

Po počitku in ohladitvi od vzpona, sva se napravila in odpravila navzdol. Jaz s kolesom, Joža pač peš. Navzdol sva se odpravila po desni poti mimo Francijeve koče in nato naprej po pešpoti, namesto po kolovozu, kjer sva prišla. Izbrana pot se je izkazala za napačno, saj je bila vožnja zelo naporna in neprijetna. Ves čas ogromne korenine in umetne stopnice. Nič kaj veselja, predvsem pa zelo tehnična. Ampak fedri so pa lepo pobirali korenine. Si ne predstavljam vožnje tukaj s svojim kolesom.
Spust
Spust
Kašn fris sm to naredu:)
Korenine sem, korenine tja
Spust
Spust

Doma sem zvedel za eno drugo, precej lepšo pot. Naslednji spust bo tam. Stay tuned za GPS sled in opis. Malo pred koncem pa sem imel zopet smolo in skrivil sprednji rotor. Na, pa bojo spet stroški. Na poti nazaj sva se s stricem ustavila še na jezeru, kjer sva si privoščila osvežujočo Coca Colo, potem pa gasa domov.
Jezero Črnava v Preddvoru
Pijača ob jezeru

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:4.8 km
Dolžina vzpona:2.6 km
Višina vzpona:508 m
Dolžina spusta:2 km
Višina spusta:444 m
Začetna višina:519.7 m
Končna višina:583 m
Minimalna višina:519 m
Maksimalna višina:968 m

Vzpon na Jakoba sploh ni težak, spust pa meni ni bil kaj preveč všečen. Moram čimprej preizkusiti še ta novo pot. Stroški novega rotorja? 20 evrov.

Matej