Pogled iz Zmitkovega spica na Jezerske gore

Sredi dopoldneva dobim SMS od Remica, v katerem me vabi na obisk Žmitkovga špica. Zakaj pa ne v takem lepem vremenu, pa tudi Miši ne bo škodilo malo sprehoda.

Precej pozno popoldan smo se skupaj z Jerijem, Sonjo in Polono odpravili proti Jezerskem. V dolini se je sonce že skrilo za Storžičem, zato smo se na pot odpravili čim hitreje. Pri kmetiji se, glede na navodila iz hribi.net, odpravimo proti Virnikovem Grintovcu. Hodimo po razritem kolovozu in kmalu prispemo do konca poti. Remic najde ozek prehod skozi smrečje in kmalu se nam ponovno odpre malo širša pot. Po dobrih 20 minutah hoje prispemo na sedlo, kjer na levi opazimo markacije. Tole bo sigurno prava pot, pojdimo tukaj! V 5 minutah prispemo na gozdno cesto, kjer nas smerokaz usmerja proti Virnikovem Grintovcu. “Tole ne bo prav” si mislimo in v daljavi zagledamo gospo, ki jo ravno maha proti nam. “Dober dan! Ali smo na pravi poti na Žmitkov špic?” “Za malo ste zgrešili. Na sedlu bi morali levo(oz. po naše desno, ker smo prišli z druge strani).”
Zbor pri avtomobilu
Na poti proti vrhu
Jezerske gore
Blatna pot
Sprehod skozi gozd
Prebijanje skozi smreke

Hitro se spustimo nazaj po bregu in na sedlu nadaljujemo v drugo stran. Par minutk in že smo pod lestvijo, ki vodi na vrh. Še po lestvi navzgor in dosežemo 1124m visok Žmitkov špic. Sonce je sicer že zašlo, ampak pogled je bil pa še vedno odličen. Iz vrha se lepo vidi Jezerske gore, na jugu Storžič in okolico, za nami pa Virnikov Grintovec.
Vzpon po grebenu proti vrhu
Plezanje po lestvi
Virnikov Grintovec
Iz leve: Goli vrh, Velika baba, Rinke, Dolgi hrbet, Grintovec, Kočni
Na vrhu

Na vrhu spijemo čaj in se odpravimo nazaj v dolino, saj je bilo zaradi skritega sonca in vetra precej hladno. Lep sprehod na sončno nedeljo, čeprav veliko sonca nismo imeli:)

GPS sled1:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:1 km
Dolžina vzpona:0.9 km
Višina vzpona:194 m
Dolžina spusta:0 km
Višina spusta:19 m
Začetna višina:956.6 m
Končna višina:1131 m
Minimalna višina:949 m
Maksimalna višina:1131 m

Matej


  1. GPS sled je iz poti nazaj v dolino, kjer smo se vrnili po pravi poti