Odstranjevanje lepila

Na vsakih turnih kožah se lepilo prej ali slej “uniči” in kože se ne primejo več na smučk1. Enako se je zgodilo meni in čas je bil za menjavo lepila.

Sprva je bil plan odnesti kože v eno od specializiranih trgovin, da mi zamenjajo lepilo(Annapurna to naredi za 25€), ampak ko sem na internetu videl postopek in ceno opreme, sem se odločil, da se menjave lotim sam.

V Iglu Šport sem se odpravil po potrebno opremo. Potreboval sem naslednje:

  • odstranjevalec lepila – strgalnik (23€)
    Strgalnik
  • lepilo v traku 4m/115mm (12,50€)
    z_bd-glue-renew-transfer-th

Doma sem pripravil ravno mizo, razgrnil kože in priklopil strgalnik. Ko se je dovolj ogrel, sem z njim postrgal lepilo. Strgalnik preprosto naslonimo na kožo in ga porivamo naprej po koži. Na vsake toliko časa postrgano lepilo obrišemo v kos papirja. Sam sem postopek ponovil 2x, saj v prvem potegu nisem uspel odstraniti vsega lepila. V veliko pomoč mi je bil video posnetek na Colltex-ovi strani. V levem meniju izberemo Video in potem na dnu kliknemo na Removing the old adhesive.
Odstranjeno lepilo
Lepilo
Količina lepila na enih kožah
Odstranjevanje v akciji
Ferdo v akciji:)
Spucana koža

Ko sem odstranil večino lepila, sem strgalnik obrnil za 180° in z njim počasi potegnil čez celotno dolžino kož, da sem zgladil morebitne kose lepila, ki so še ostali na koži. Nato sem vzel trak z lepilom in ga nalepil na celotno dolžino kože. Da se lepilo prenese iz traku na kože sem potreboval likalnik. Kolega mi je odstopil star likalnik, ki ga ne uporablja več2. Temperaturo sem nastavil na 120°C oz. paro in počasi potegnil po celotni dolžini kože, tako da se je papir nagubal. Na Colltex-ovi strani svetujejo, da postopek za eno kožo traja okoli 1 minute. Nato sem pustil kože, da se ohladijo. Video celotne postopka si zopet lahko ogledate na Colltex-ovi strani.
Trak z lepilom
Likanje lepila
Jaz pred začetkom likanja
Utrinek

Ko dobrih dveh urah sem v roke vzel ofla nož in z njim odrezal odvečen del papirja/lepila, ki je gledal čez rob kož. Nato sem odlepil še preostali del papirja in prelepil kože z mrežico za zaščito lepila. Končano!
Kože z novim lepilom

Tako, pa kože zopet primejo kot morajo. Upam, da jih bom lahko čim prej preizkusil, čeprav napoved za naslednje dni ni najbolj obetajoča. Upam, da bo vodniček prišel prav še komu, ki se bo loteval tega postopka. Če imaš kakšno vprašanje, pa ga kar pogumno napiši v okno za komentar.

Matej


  1. vsaj ne dovolj dobro
  2. lahko uporabimo tudi domačega, saj lepilo ne pride v stik z likalnikom