Namesto ležanja doma v fotelu in gledanja nogometa Slovenija – Anglija, sem se rajši odpravil v naravo pretegnit mišice. Že dolgo nisem bil na Javorovem vrhu, zato se je zopet porodila želja, da ga obiščem.

Malo po četrti uri se zapeljem proti Preddvoru in naprej proti parkirišču, ki je izhodišče za Sv. Jakoba, Potoško goro, Javorov vrh in še kaj. Kot ponavadi, se proti vrhu ne odpravim po markirani poti, ampak po krajši poti, ki seka cesto na vrh. Kmalu sem na razcepu Potoška gora – Jakob. Usmerim se desno in nadaljujem proti Potoški gori.

Kmalu prispem na čudovit razgledni travnik malo pod vrhom Potoške gore. Razgled je čudovit!
Nadaljujem naprej proti vrhu Potoške, kjer se kakih 10m pod vrhom odcepi pot proti Javorovemu vrhu. Spustim se za nekaj 10m in pridem do sedla.Smerokaz pravi, da je do vrha še 30 minut. Pot pod noge in res sem v slabih 20 minutah na vrhu. Za razliko od vrha Potoške gora, ki je zaraščen, le-ta ponuja omejen razgled na Ljubljano, greben Cjanovce in Kočno. Na vrhu si privoščim malico in skrijem geocache.
Vrnem se po drugi poti in sicer mimo vrha Jakoba. Med sestopom opazim, da so na poti zgradili novo razgledno točno s pogledom na Cjanovco in Hudičev Boršt. Nanj stopim ravno, ko začne sonce zahajati za Storžičem.


Iz Jakoba se spustim nazaj do križišča, kjer sem “gor grede” zavil desno na Potoško in nadaljujem po isti poti nazaj do avta.

Čudovita popoldanska tura.

GPS sled:
Javorov vrh

Dolžina poti: 4 km
Dolžina vzpona: 3.7 km
Višina vzpona: 891 m
Dolžina spusta: 0.2 km
Višina spusta: 30 m
Začetna višina: 577.9 m
Končna višina: 1438 m
Minimalna višina: 577 m
Maksimalna višina: 1438 m

Matej