Viševnik

Vremenarji se danes nebi mogli bolj zmotiti. Sicer je zjutraj nekaj naletaval sneg, ampak pogled na kamero na Kredarici je dalo drugačno sliko. Tudi Vogel se je kopal v soncu in tako je bilo edino logično, da se po kosilu odpravimo v hribe.

Ob enih se skobacam od doma, poberem Vidmarja in v Kranju še Tino in se vsi trije odpravimo proti Rudnem polju. Za nami naj bi prišel še en avto, ki ga ni nikoli bilo, tako da smo iz Rudnega polja štartali sami. Hitro skozi gozd in na smučišče. Vreme ni bilo nič kaj prijetno, mraz in oblačno.
Rudno polje
Modro nebo
Smučišče na Pokljuki
Pod žičnico

Nekje na polovici drugega smučišča se je meglica razpršila in zagledali smo modro nebo. Preklopili smo v drugo prestavi, ki je pri meni še vedno “počasi” in jo z veliko večjim veseljem mahali dalje. V gozdičku nad smučiščem sva s Tino obula srenače, saj kože niso hotele več držati. Pa ni bilo ledeno, le sneg je bil tak čuden.
Vidmar in Tina
Jasnina!
Vidmar v prednosti
Natikanje Srenačev

Na Zlatih vodah zagledava Viševnik, kako se kopa v soncu1 in hitro jo mahneva na sedlo, kjer se tudi nama prikaže sonce. Ojoj, kako je lepo. Ni ga čez turni vzpon po soncu.
Viševnik
Greben Stola
Na sedlu
Utrinek
Pogled na Karavanke in KS Alpe

Pot po južni strani Viševnika je minila en, dva, tri. Za razliko od vremena, so bile snežne razmere veliko slabše. Pobočje razrito, sneg južen in težak, v senčnih delih pa trd. To bo ene zabave pri spustu, sem si mislil2. Tudi Tina ni kazala kakšnega veselja:) Vseeno pot hitro mineva, saj med potjo občudujeva razgled.
Pokljuka
Razrit teren
Po špuri
Pod vrhom grebena

Končno na grebenu. Vidmar se iz vrha že dere “Kwaj dej poj dj, prletta že na vrh!” Medtem pogledava še na severno stran grebena in vidiva lep teren, kjer bi lahko našli še kakšen kos lepe flanke.
Zanji metri
Severna stran grebena
Smuči sva pustila spodaj

No, pa se tudi midva primajeva na vrh. Čudovit razgled. ČUDOVIT! Iz nahrbtnika takoj potegnem fotoaparat in začnem fotografirati. Najprej proti zahodu, nato še vzhodu.
Draška vrhova in Triglav
Pokljuka
Triglav in Mali Draški vrh
Triglav

Ekipa
Ekipa

Za konec še Vidmar ob zahajajočem soncu in pogled na teren.
Vidmar in sončni zahod
Teren

S Tino pospraviva kože, natakneva smuče in se odpraviva po vrhu grebena do vstopa na severno stran grebena. Malo pred vstopom ugotovim, da se mi nekaj čudno obnaša desna smučka. Po bolj natančnem pregledu ugotovim, da je uničeno okovje in da se ne bo dalo smučati. Sicer s Tino poizkušava nekaj rešiti z vezicami, a ne gre. Na, pa toliko upanja sem polagal v Naxota. Več o okvari v prihajajoči objavi.

Ker mi ne preostane drugega, smuče zataknem za nahrbtnik in se odpravim v dolino. Čeprav sem bil peš, sem dno dosegel kmalu za Tino, saj je imela zaradi razmer veliko bolj težaven spust kot jaz. Večino spusta sem “presmučal” s pancarji po zgaženi potki.

GPS sled:

Višinski profil
Dolina Bele Vode

Dolžina poti:3.5 km
Dolžina vzpona:3.4 km
Višina vzpona:718 m
Dolžina spusta:0 km
Višina spusta:7 m
Začetna višina:1335.4 m
Končna višina:2046 m
Minimalna višina:1335 m
Maksimalna višina:2046 m

Matej


  1. no, pa tudi vrhove Karavank in KS Alp
  2. takrat še nisem vedel za okvaro okovja