V začetku septembra me je poklical Gagi: “Ei, as vidu? Risoul za 99€!” 15 minut kasneje smo imeli rezerviran abonma za 8 oseb za 12. december. To je bil naš tretji obisk tega francoskega smučišča. Sicer ne vedno v isti zasedbi, ampak četverica1 pa je stalna.

Bil je začetek 12. decembra, ura je kazala 1:00 in počasi smo se zbrali pri Paviljonu na Brezovici. Nekaj časa je trajalo, da smo preložili vse torbe, smuči, pancarje in ostalo kramo v dva avtomobila, ki sta peljala v Risoul. Ker se med 10 urno vožnjo v Francijo v avtu ne moreš veliko gibati, smo zato na počivališčih imeli razgibalne vaje. Kwa to Italijanom ni bilo nič jasno:) Malo izven Torina zagledamo sončen vzhod, kmalu pa tudi sonce.
Na prelazu Montegenevre nas sonce že lepo greje, vseeno pa to ne premaga zunanjih -15°C, tako da prav dolgo ne vztrajamo na parkirišču in se odpravimo naprej v Briancon, kjer nas čaka že dobro poznana trgovina Geant.
Seveda smo v trgovini pred vsemi avtobusi, ki so se na francoska smučišča odpravili iz Slovenije. Zaradi poznavanja trgovine imamo taktično prednost in prec smo pri pivu. “O jebemti, podražl so pir. Plato je zj 4,20€!” reče Žan takoj, ko zagleda ceno. “Ja nč, telih 9 zabojev nalož pa gremo dalje”. Nakupimo še nekaj sira, jogurtov, mleka, coca cole in ostalih stvari, ki jih nismo vozili iz Slovenije.

V Risoulu takoj dobimo apartma, saj gužbe še ni. Sicer nismo dobili želenega, ampak kaj veliko nismo mogli spremeniti. V 6 nadstropje znosimo stvari in začnemo sortirati. Medtem se Žan loti predelave Titanika2, da bo lahko svojih 190cm raztegnil in ne bo ujet med stranicami. Slabo uro kasneje imamo apartma urejen, posortiran in hrano na mizi. Žan in Nemc poskrbita za okusno večerjo.

V naslednjih dneh se dogodi en kup zanimivih stvari, počnemo vse mogoče, en kup smučamo in uživamo v čudovitem vremenu, -15°C in na žalost, precej veliki količini umetnega snega.

Večeri sem in tja minejo ob igranju kitare in petju.

Tudi foto shooting se organizira:)
Odlični kuharji poskrbijo za dobre obroke.Predvsem pa vsak dan izkoristimo za dobro mero smučanja. Večino časa smučamo na strani Vars-a, saj je ta del smučišča obrnjen proti jugu in zato proge niso tako ledene kot v Risoulu. Pa tudi občutek mraza je manjši kot v senčnem Risoulu.
Sem in tja poizkusimo tudi z kakšno off-piste smuko, ampak smo z ropotanjem pod smučmi vedno znova opozorjeni na pomanjkanje trde podlage. Občasno pa se nam le posreči in naredimo par lepih zavojev.Okolica, ki nas obdaja, je naravnost čudovita.
Poizkusim tudi s turnim vzponom na goro Chabrieres, vendar imam lim na kožah tako zanič, da ne prime niti malo. Naredim kakih 100m, ko se pri preprosto odlepijo in moram obrniti. Škoda, smučarija navzdol bi bila fantastična.


Jauh je na skakalnici3 preizkusil tudi nekaj trikov.Da pa nisem s seboj zastonj nosil 70-200mm objektiva, sem poslikal kolege med smuko.

Tako kot še vedno do sedaj, je bil tudi ta teden smučanja odličen. Odlična družba, lepo vreme, dobra kuhinja! Kaj drugega bi si človek sploh še lahko želel? No, lahko bi bilo več naravnega snega in moje kože bi lahko imele dober lim, ampak za 99€ je bilo odlično!:)

Več fotografij in bolj obsežno objavo pa najdete spodaj med sorodnimi objavami.

Matej


  1. Gagi, Alenka, Žan in moja malenkost
  2. pograd, v katerem je lansko leto sanjal, da se utaplja in prestrašil po apartmaja
  3. pod katero je bila blazina