Moja prva grapa je za menoj in boljših razmer za uvod v omenjeni stil plezanja skoraj nebi mogel imeti. Sneg je bil trd in kompakten1, tako da so cepini in dereze ves čas čudovito prijemali in je bil vzpon varen.

Dan prej sem razmišljal, da bi se povzpel po severni strani na Veliki vrh v Košuti, vendar sem se na koncu odločil za Y grapo na Vrtačo. Ker do zjutraj nisem dobil družbe, sem se na izlet odpravil kar sam. Na Ljubelju nas je polno parkirišče, tako da sam, na poti proti vrhu Zelenice, nisem bil. Prav veliko snega do vrha Zelenice ni, tako da smučanje bolj kot ne, odpade. Ker sem bil sam, sem se na vrhu Zelenice odločil, da se rajši odpravim na Begunjščico, saj bo tako bolj varno, če se mi kaj naredi.


Pod Zgornjim plazom se nas je zbrala manjša skupina, ki se imamo plan zapoditi v to čudovito belino. Natikamo dereze, snemamo cepine in bentimo čez vreme, saj je bilo nebo še pred pol ure brez oblačka.


V levi ušes vtaknem slušalke in jo mahnem po plazu proti grapi. Sneg se na začetku malo predira, vendar so narejene dobre stopinje, tako da kljub temu hitro napredujem. Malo višje me prihiti mladi par, s katerim smo debatirali že pri avtomobilu in se prav tako odpravljata v Y. Sneg se tudi kmalu spremeni v trdo podlago, kjer za menoj ostajajo samo še sledi derezinih špic. Nič kaj fino za smučat, ampak odlično za hodit.
Na vrhu plazu se odcepim proti levi2 in začnem z vstopom v Y grapo. Sneg še vedno čudovit, okolica tudi, občutek pa… ga ne morem opisati. Toliko že dolgo nisem užival v matranju samega sebe:) Kot da že vse to ni bilo dovolj, so se nad menoj pretrgali tudi oblaki in okoliške hribe je obsijalo sonce. Ves poln veselja in elana sem nabijal cepine v sneg, previdno postavljal noge in si v glavi pel pesmi, ki so se mi vrtele na mp3 playerju.


Na vrhu! Sončk! Še 5 minutni sprehod do vrha Begunjščice in sem na cilju.


Evo ga kamplca na vrhu Begunjščice.


Na vrhu spijem čaj, pojem malo sladkarij in se lotim slikanja okolice. Pogled na Stol in Vrtačo je čudovit. Tako en kot drug sta polna snega in grapa na Vrtačo mora biti čudovita.


Sestopim po centralni grapi.

Ana, komentiraj:) Sam zaradi tebe sem si zdele čas vzel in tole sklofal, da te mal napalim:)

Matej


  1. stiropor
  2. naravnost centralna grapa