IMG_4166

Prva dva dni na Lofotih sta bila zelo zanimiva. V navezi z Samirjem smo splezali prvo smer, foto shooting z Defenderjem, kadil cigare, pili drago pivo in se greli ob ognju.

Ko prispeva na Lofote, zunaj piha veter in dežuje. Sobotni ogled Lofotov tako odpade in odpraviva se direktno v Henningsvaer oziroma v plezalni kamp1 pod goro Gandalfveggen. Nekaj časa iščeva primeren prostor in na koncu najdeva odlično lokacijo pod robom skale, kjer je tudi zavetrje.

IMG_4125

IMG_4114

Medtem ko večerjava, pred šotorom zagledava par nog in zaslišiva Švedsko govorico. “You speak English?” mu reče Mare. Prec prešaltamo na angleščino in steče debata. Predstavimo se, Samir pravi, da mu je ime. Zgleda ko en brezdomec in Mare me že štoka pod reber: “A mu dava mal futra?!” Med pogovorom pove, da je priromal z Defenderjem, da mal fotografira in če bi mu bila pripravljena mal držat opremo, medtem ko on naredi par fotografij. Zakaj pa ne! In stopimo do avta. Na dan privleče 1Ds, marelo, fleš in izpod njegove roke nastanejo nore fotografije. Ko smo že ravno v akciji, še midva izkoristiva priložnost in se še midva mal nastaviva pred objektiv ob avtu2. “You wanna go climbing with us tomorrow?” mu rečeva in pravi, da bo sporočil zjutraj. Ura je malo čez 1 ponoči in spravimo se spat.

IMG_4119 IMG_4122

Zjutraj med kofetom priroma mimo Samir in pravi, da bi šel z nama plezat. FEST! Spijemo kofe in se odpravimo.

IMG_4125 IMG_4126

Zapeljemo se kake 2km nazaj po cesti in parkiramo ob robu Djupfjorda. V ruzake napakiramo opremo in se odpravimo pod steno do vstopa v smer Bare Blåbær(VI-, 250m, VS). V vodničku pravijo, da je dostopa 1 uro, koliko časa smo mi hodili nimam pojma. Pod steno opazimo, da je v smeri 5 navez, ena pa ravno vstopa v smer. Bomo počakali.

IMG_4132

IMG_4136

IMG_4139

Po dobri uri čakanja3 Slovaški par le prepleza 2 cuga. V šusu potegnem 2 cuga, saj imamo dovolj dolgo vrv. Na štantu zopet čakamo, da se naveza premakne. Sem in tja je prav pošteno zeblo, saj je pihal hladen veter. Okoli sedme/osme ure smo nazaj pri vstopu. Plezarije je bila prav zabavna, začetek smeri vodi po plati, potem pa štirje cugi po poči. Maretu je med naviranjem poke skoraj spahnil gleženj:)

IMG_4142

IMG_4143

IMG_4144

Sledi sestop, ki ga kar ni in ni hotelo biti konec.

IMG_4146 IMG_4148 IMG_4149 IMG_4150 

Nazaj v kampu Samir iz avta privleče vrečo premoga in kubik drv. “We are gonna make a big fire!” Zapalimo ogenj, jaz pristavim večerjo in ob toplem ognju povečerjamo. Zunanja temperatura na Lofotih je trenutno 10°C. Po večerji iz avta prinese še paket cigar in skrinjo piva.

IMG_4155 IMG_4162 

Matej

  1. ogromni travnik pod goro, nič drugega
  2. slike pridejo, ko nama jih pošlje
  3. mogoče tudi malo več