mare_na_stantu

Četrtek in petek sta minila v plezalnem duhu, saj sva splezala 2 čudoviti smeri, Fish Restaurant in Forsida.

Prejšni dan sta nama Martin in Olav dala sprintano novo smer v bližini najinega kampa. Smer Fish Restaurant se nahaja v Djupfjordu in je s svojimi 350m in oceno VI+ obljubljala čudovito plezarijo.

Zapletlo se je že pri dostopu, saj sva kar nekaj časa iskala abzajl, ki vodi do vstopa v smer. Po kupu drsalnic po vlažnem mahu, ga le najdeva in se spustiva.

IMG_4467 IMG_4469

Smer je bila v prvem cugu malo mokra, ampak se uspešno zbaševa mimo. To je bil meni tudi najtežji del smeri in nikakor vreden ocene VI+. Prej V+, vsaj glede na ostale smeri. Kakorkoli, smer je ponudila nekaj čudovitih cugov, nekaj pa je bilo tudi sprehoda. Vseeno sva na vrh priplezala zadovoljna in naplezana.

IMG_4474 IMG_4493

IMG_4498 IMG_4499 IMG_4500 

IMG_4505

IMG_4543 

IMG_4547

IMG_4554

Sestop je bil obupen. Po vlažnem gozdu, praprotu in mahu. Vmes je bil potreben še en abzajl1 po slapu, tako da sva bila ta dan, poleg plezanja, deležna še canyoninga.

Malo preden sva prispela do avta pa na skali ob jezeru opaziva orla. Mater, je to velik ptič! Ker se nama ne mudi, počakava in ga malo opazujeva. Našopirjen je bil kot glavni car na vasi.:)

IMG_4558 IMG_4560

Petek je bil dan, ko sva se odpravila plezati “THE Lofoten classic” in sicer smer Forsida(120m, VI-, VS). Smer poteka po gori, imenovani Svolvaer goat. Najbolj znana je tudi zato, ker ima 2 vrhova, med katerima je 1 meterska luknja in tako na vrhu lahko skočiš iz enega na drugega. Nad nama je bilo jasno nebo in sonce je danes ogrelo zrak na 17°C. Nenormalno vroče.

IMG_4566

Do vstopa v smer je kakih 40 minut hoje in teh 40 minut sva švicala ko nora! Po 5 dneh temperatur okoli 10°C in vetru, se nama je zdelo 17°C vroče ko hudič. Hvala bogu za 2 potočka na poti, kjer sva se lahko napila vode in se ogladila.

IMG_4569

IMG_4575

Plezarija v smeri je odlična. Skala odlična, tako kot po večini povsod tukaj na Norveškem, ogromno prostora za nameščanje varovanja,… Je pa res, da 3. in 4. cug postrežeta s plezanjem po poki, česar pa še vedno nisva vajena. Je pa poka ravno prav široka za hand-jamming in se da lepo probrcat do vrha.

IMG_4599 IMG_4600 IMG_4605

IMG_4610 

Na vrhu opazim, da ni štanta, je pa na robu vrha. Z eno veliko muko se spravim čez rob in zabičam v štant. Maretu ne ostane drugega kot skok iz enega vrha na drugega. No, lahko bi šel dol, vendar BOSA:) Jump! 5 minut kasneje: “Ampak še kr se mal rukam!”

IMG_4613

IMG_4617

Jaz seveda ne skočim. Sem se posral!

Abzajl!

IMG_4621

IMG_4627

Svolvaer.

svolvaer

Potem pa v štacuno po tadragega six packa in na plažo!

IMG_4631

IMG_4633 IMG_4642

Čista voda je takrat, ko si do kolen v vodi pa še vedno vidiš vso svinjarijo za nohti.

IMG_4637  

Danes je padla čist prevelka večerja. 250g testenin, 1 rogljič/osje gnezdo in pol litra pundinga z vanilijevim prelivom. Sita sva ko prasca! Ko okoli pol polnoči leževa v šotor se zunaj ulije kot iz škafa…

Matej

  1. sicer izjemno kratek