IMG_5772

“Za mesec in pol na Norveško? Ti pa maš denarja.” sem velikokrat slišal iz ust ljudi, ko sem jim omenil moje poletne plane. Pa poglejmo, koliko naju je z Maretom prišel najin izlet.

Tako, izleta je konec in dokler imam še nekaj motivacije, sem se lotil računov in stroškov, ter malo seštel stvari, da vidiva kje sva in koliko odstopava od mej, ki sva si jih zadala pred izletom.

V mesecu in pol sva porabila nekaj manj kot 2021€.

Večino denarja sva pobila za bencin. Od celotne vsote je bilo tega skoraj za polovico, 978€.
Trajekti tudi niso bili poceni, saj so skupaj nanesli kar 345€.
Mleka in kruha smo/sva spili in pojedli ogromno. Kljub temu smo si na čase privoščili kakšen puding, pivo, hrenovke in še kaj. Tako sva na koncu za hrano zapravila 315€.
Ker je moj gorilnik že dodobra zmatran in ga deluje samo še polovica, je kuril bombe kot “za šalo”. Tako smo, namesto štirih, porabili kakih 6 ali 7 plinskih bombic. Bombice, vodnički, olje za avto in še kaka malenkost sta naju stala nadaljnjih 181€.
S “tavelkimi” stroški smo tako končali. Ostali stroški so bili še cestnine, tunelnine, mostnine, parkirnine in priboljški, kot so kava v kavarni:)

Evo, še lična tabelca:) V njej se nahajajo tudi stroški lanskoletnega in pred-lanskoletnega skandinavskega izleta. Prvi dve leti sva/smo se, za razliko od letos, vračali po Švedski. Opis izleta iz 2008 najdete na Andrejinem blogu.

Stroški potovanja Norveška 2010 - tabela

Pa en grafičen prikaz porabe denarja (s klikom na sliko se prikaže večji graf):

Stroški potovanja Norveška 2010

Cene bencina na Norveškem zelo variirajo. Lahko ga dobimo zelo poceni, lahko pa zanj plačamo pravo premoženje. Od česa je odvisna cena, nama ni uspelo zvedeti. Cene bencina:

cene_bencina

Takole pa so se gibale cene na posameznih črpalkah, kjer sva črpala bencin:

graf_cene_bencina

Na celotni poti sva prevozila 10607km, porabila 711L bencina in imela povprečno porabo 6,70L/100km, kar se mi zdi dokaj malo, glede na to, da sva imela polno naložen avto, trugo in bencinarja. Hondica, kljub svojim 15 letom in 300 000km, deluje odlično in varčno.

Kar se tiče dizelskega goriva, je le-ta po večini 1 krono cenejši od bencina. Na vseh bencinskih se lahko plačuje s MasterCardom in Viso, z Maesto na žalost ne. Sem in tja srečaš tudi bencinske servise, kjer je možno točiti gorivo samo na kartico. Tam je bencin načeloma cenejši(tudi do 1 krono).

Bolj podrobne podatke o stroških po dnevih in po postavkah pa najdete v PDF dokumentu stroški potovanja Norveška 2010

Toliko o stroških. Če koga še kaj zanima, pa naj me kontaktira.

Matej