V ponedeljek zjutraj sem zvedel, da mi odpade vožnja na Dunaj in da imam torek prost. Ker je bil to zadnji lep dan1, sem hitro v roke pograbil telefon in začel klicati na okoli, če bi šel kdo v grape. Miha je bil takoj za akcijo in tako se je zgodba začela…

Zjutraj se dobiva v Kranju in se zapeljeva na Vršič. Cesta je kopna, le sem in tja se najde kak kos led, vendar je čezenj posutega toliko peska, da bi šlo tudi z letnimi gumami.

V nahrbtnike naloživa potrebno opremo in še kak kos nepotrebne, za vsak slučaj, in jo mahneva pod steno. Namesto direktno po plazu, greva v hrib že prej in sva zato primorana delati svojo gaz. Pa nič zato, sva se malo ogrela:)


Kmalu sva pod vstopom, kjer natakneva dereze, pripraviva cepine in za vsak slučaj oblečeva še plezalni pas. Oba sva mnenja, da ni potrebe po kakšni navezi, ampak človek nikoli ne ve, če se kje ne skriva kak skalni skok.Pred nama že nekdo pleza, zato sva pozorna na to, kaj prihaja iz vrha, saj se sem in tja prikotali tudi kakšna skala. Sneg v grapi je odličen! Trd in pomrznjen, kjer cepini odlično prijemljejo, za noge pa so tako ali tako narejene stopnice2. Na bolj strmih delih najdeva celo led. Na sredini grape naletiva na skalni skok, ki pa ga iz varnosti rajši obvoziva po levi. Na vrhu ne prečiva v desno na izstop, ampak greva levo okoli gmote skal in izstopiva po žlebu.


Ko sva prišla na vrh grape, pa naju je obsijalo toplo sonce. Prav hitro sva s sebe zmetala vso odvečno opremo, saj je bilo vroče kot hudič. Nič kaj januarsko vreme. Pogled pa čudovit. Miha hitro pazi eno lepo grapo v sosednjem Suhem vrhu. Plan za naslednji izlet že imava:) Moram priznati, da mi je malo žal, da nisem s seboj vzel tudi smučk, saj bi bil spust iz vrha čudovit!

Odločala sva se, ali sestopiva ali greva na vrh, pa je premagala slednja ideja. Kmalu mimo priletita tudi Miro in Jure, tako da se na vrh odpravimo skupaj.
Na vrhu pa čudovit razgled na vse strani. Oh kako so lepi naši hribi… Sploh, ko so odeti v belo odejo.


Sestopila sva po, glej ga zlomka, Sestopni grapi:) Dokaj preprost sestop, le na koncu sva morala biti v prečki malo previdna, saj je bil sneg že močno ojužen.Sledilo je še drsanje po plazu do avtomobila. Za nama je bil čudovit dan in z njim nabrane nove izkušnje.

Matej


  1. napovedan
  2. od vsega prometa, ki ga je bila grapa deležna čez vikend